У Дубровачком архиву налази се признаница из 1329. године на којој се налази најстарији писани помен Ужица. Реч је о признаници на којој је записано да је извесна „Мила, жена Склавка (Славка) из Ужица“, како гласи превод са латинског, на коме је признаница писана, и то готицом којом се у то време служила дубровачка администрација, „дала аптаги уз милост за Радославу Бисерку, задржавајући право над кућом речене Бисерке све до следећег Ускрса.“ Признаница је написана 1329. године, индикта дванаестог, 9. октобра.

uzice-grb-velikiУ то време, у 14. веку Ужице је не велики, али стратешки важан град, на путевима ка приморју и са моћном тврђавом која припада властелинској породици Војиновић. 9. октобар, дан када је први пут у писаним документима Ужице поменуто, Ужичани славе као Дан града.

Дан града Ужица, 9. октобар, обележава се бројним манифестацијама које се одржавају од 2. до 11. октобра. У реализацији програма учествују градске установе, спортисти, уметници, удружења, ученици основних и средњих школа, као и најмлађи суграђани, деца из ужичких вртића. Свечана академија посвећена прослави Дана града одржава се 9. октобра у сали Народног позоришта.

Ова вест је прочитана 845 пута.