Левом обалом Дрине

0 703

Туристичко одмаралиште Оштрика на левој обали Дрине настало је трудом љубитеља природе. Све су гласнији они који цело подручје желе да прогласе националним парком -као што је то већ случај с друге стране Дрине.

Брана за хидроелектрану „Бајина Башта“ на Дрини у месту Перућац почела се градити педесетих година прошлог века. До тада се мало ко купао у дивљој и плаховитој Дрини. Тако су Дрином пловили само сплавари, спуштајући дрвену грађу у низину, а за те храбре горштаке кажу да су махом били непливачи. Вештачко језеро настаде педесетак километара узводно, готово до под саму Ћуприју на Дрини у Вишеграду и промени много тога у навикама људи, а посебно у изгледу крајолика. На десној обали, у Србији, којом вијуга и асфалтни пут, никоше тако, где год је за то било погодног места, понтони, хотели, одмаралишта и бројне викендице на сплавовима. До рата на босанској обали, доста лепшој и плоднијој, али готово без пута и прилаза води, изграђено је свега десетак викендица, које су припадале углавном имућнијим људима и функционерима из Сребренице.

Лева босанска обала језера у рату је била спаљена и порушена до темеља. Тек почетком повратка Бошњака, који су у великој већини и староседиоци, почео се полако враћати и живот на леву језерску обалу, коју због природне лепоте и климатских услова, неки зову и земаљским рајем. Овдје успевају чак и смокве и лимуни.

Од запуштене обале до плаже

Амир Мехмедовић Гера, страствени ловац и риболовац, љубав према природи и дружењу наследио је од оца шумара. Већи део године проведе овде, живећи на свом бродићу. Потпредседник је Риболовачког друштваМладица из Сребренице и главни рибочувар. Он је иницијатор већине акција на уређењу и чишћењу плаже, увођењу реда на купалишту и слично. Једно време је био и власник туристичке агенције и главни промотор туризма који је велико, али недовољно искориштено богатство општине Сребреница. Радо се сећа првих поратних долазака овде на Оштрику, где тада није било ничег осим дивље плаже и рибњака, који је пред рат направило Комунално предузеће из Сребренице:

„Неколицина нас повратника најприје је жељела пронаћи мјесто гдје би се могло изаћи у природу са породицом и мало „теферичити“ како ми то кажемо. Цијенили смо да је ово мјесто најпогодније. Почели смо викендом долазити лошим, макадамским путем и помало уређивати обалу и преуређивати је у плажу,“ казује Амир.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена