Поводом 26. септембра Светског дана чистих планина представници НП Тара су одржали радионицу у вртићу „Невен“.

Кроз креативно и интерактивно предавање око 170 предшколаца упознато је са значајем очувања планина и животне средине, као и са карактеристичним биљним и животињским врстама које живе на Тари. По завршетку радионице, деца су се са својим васпитачима добиле задатак да обоје бојанке илустроване ретким врстама са подручја НП Тара.

Светски дан шума

Светски дан чистих планина, већ више од 20 година обележава се 26. септембра. Ово је прилика да се скрене пажња на значај планина за живот, да се истакну могућности и ограничења у њиховом очувању и да се створе партнерства која ће допринети позитивним променама.

Неодговорно понашање група и појединаца, пустошење шума, неприкладна пољопривреда и неплански инфраструктурни развој доприносе загађењу околине и губитку биолошке разноликости.

Планинска подручја на свим континентима представљају друштвени, економски и еколошки капитал од изузетног значаја и вредности. Планине заузимају једну петину копна и на њима живи једна десетина светске популације, такође, су главни извор кисеоника и питке воде, штите земљиште од ерозије и представљају дом бројним угроженим биљним и животињским врстама.

Ова вест је прочитана 762 пута.