Данас је Мала Госпојина – празник рођења пресвете Богородице. Мала Госпојина (Рођење Пресвете Богородице или Рождество Пресвете Богородице) је црквени и народни празник којим се слави рођење Богородице Марије.

Овај празник спада у ред највећих Црквених празника. Богородица је рођена у Назарету, од остарелих и праведних родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима, била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима, од рода првосвештеничког. Ана је као старица родила кћер Марију, по благослову Божијем. Овај дан се празнује као Мала Госпојина или Мала Богородица.

Мала Госпојина

Фреска у манастиру Студеница

Обележава се 21. септембра сваке године. На икони се догађај рођења Свете Дјеве Марије представља тако да мајка Ана лежи на постељи, новорођена Марија у колевци, а окружени су многим сродницима.

Јесење свадбе у Србији, од давнина, почињале су од Мале Госпојине. У пољопривреди, Мала Госпојина је означавала време када се почињало са орањем и сетвом озимих усева. У то време, приређиване су и разне сточарске свечаности. Верује се да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна лековита својства, а да јаја из тога периода могу целе године остати свежа па се зато остављају за насад; пилићи излежени у ове дане биће добре носиље. Многе породице славе Малу Госпојину као своју Крсну славу.

Један од најстаријих и најбоље очуваних живописа с мотивом Рождества Богородице налази се у Краљевој цркви у Студеници, задужбини краља Милутина (1282-1321) с краја 14. века. У београдској Саборној цркви краљ Петар Први Карађорђевић (1844-1921) крунисан је 1904. на празник Рождества Богородице, а Мала Госпојина је и слава хуманитарне и културно-просветне организације „Коло српских сестара“, основане 1903. на иницијативу сликарке Надежде Петровић (1873-1915).

Српска православна црква Богородици посвећује празнике Ваведење, Сретење, Благовести, Успење пресвете Богородице (Велика Госпојина) као и оне који обележавају успомену на догађаје из њеног живота, као што су празници Покров Пресвете Богородице и Полагање ризе Пресвете Богородице.

Ова вест је прочитана 1128 пута.