У дегустационој сали ББ клековача из Бајине Баште одржана је јавна расправа о нацрту новог Закона о јаким алкохолним пићима уз учешће представника дестак највећих произвођача из западне и централне Србије. О будућем закону говорили су представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине Ана Лапчевић, члан радане групе за његову израду др Иван Урошевић, асистент Пољопривредног факултета из Земуна, Вукосав Томашевић, представник асоцијације Српска ракија, представници Регионалне развојне агенције Златибор и представник ББ клековача Миломир Јовановић.

Detalj sa javne rasprave u BB klekovaca-
-Циљеви новог закона су, између осталог, да допринесе умањењу трошкова производње алкохолнох пића, повећа конкурентност произвођача и број регистрованих, умањи сиво тржиште ракије, усклади се са прописима Евроске уније, ускладе правила за декларисање, регулише процедуру заштите географске ознаке, омогући сарадњу регистрованих произвођача са физичким лицима, олакша развој и инвестиције у сектору- каже др Иван Урошевић.
– Велика олакшица чека мале сеоске произвођаче ракија, они који произведу неколико стотина литара или нешто више. До сада су они морали да је пласирају преко илегалног тржишта јер је нико није откупљивао. Новим законом је предвиђено да је могу продати регистрованим произвођачима без икаквих посебних прописа. Процена је да се у Србији годишње произведе око 80 милиона литара алкохола, а порезу подлегне свега 12 милиона литара тако да је држава губила велика средства, око 400 милиона динара путем нелегалног тржишта. Што се тиче производње ББ клековаче, она се повећава, ове године понудићемо 100 хиљада литара наших ракија. Полако враћамо сјај традиционалној клековачи, квалитетом смо ту, али количински смо још  подалеко од времена када је она имала рекордну производњу. Надам се да ће наредне године и ту донети значајне помаке -каже Миломир Јовановић, директор ове фирме.

В.М.

Ова вест је прочитана 1179 пута.