Српско удружење „Ћирилица“ Београд одлучило је из више разлога да оснује центар за културу који недостаје Београду: Српски културни центар. Удружење позива све који су у могућности да својим радом и финасијским средствима помогну оснивање ове нове институције српске културе.

Ћирилица

Да се српска застава културе завијори у Скерлићевој 12, у срцу српске престонице, поред храма Светог Саве, помогли су и Турци. Наиме, намерним подизањем свога Турског културног центра у Скерлићевој 4, на корак од места где су спаљивали Савине мошти, само су убрзали одлуку Удружења да покрене и Српски културни центар. У Београду, поред споменутог Турског, постоје и Шпански културни центар, Амерички културни центар, Француски, Немачки, па чак и стидљиви Студентски и Београдски културни центар, али нигде нема Српског културног центра. Као да је невидљива рука заувек притисла, покрила, и на крају покорила све српско: Beograd dobio Turski kulturni centar „Yunus Emre“

Из удружења „Ћирилица“ кажу да су изузетно поносни због чињенице да ће и „Друштво за подизање меморијалног центра српских жртава геноцида“, са академиком Василијем Крестићем и Смиљом Аврамов на челу, делити заједно са њима нови простор, што је заједнички допринос подсећању на сва српска страдања у протеклим вековима, а нарочито у прошлом, стравичном двадесетом. Ово је покушај спречавања даљег страдања српског народа и његове културе.

За овај пројекат, за који сматрамо да је подухват који немало превазилази значај само једног патриотског удружења, потребни су финансијска средства, добровољни рад или бесплатна услуга сређивања ентеријера. Само удружење нема довољно средстава и функционише искључиво од прилога чланова.

Српско удружење „Ћирилица“ Београд позива све грађане, који желе да се наша култура, традиција и писмо сачувају и достојно презентују нашим савременицима и потомцима, код нас и у свету, да учествују својим прилозима, материјалом или радом у оснивању Српског културног центра.

Потребна је помоћ за спровођење струје, постављање гипсаних плоча и керамике, кречење и опремање, од купатила до видео пројектора (или новчани прилог уплатом на жиро рачун Српског удружења „Ћирилица“ Београд 190 – 9050 – 94). Контакт особа: Милорад Ђошић тел. 063/ 77 16 708.

Ова вест је прочитана 1103 пута.