Планина Тара на 190 километара од Београда, једна је од омиљених дестинација када је у питању домаћи планински туризам.

tara-kaludjerske-bare-2

Tоплих августовских дана на планини Тари ври као у кошници. Више хиљада туриста је у хотелском и приватном смештају на Калуђерским Барама, Рачанској Шљивовици, Митровцу на Тари, Заовинама, Ослуши, Соколини. Колоритна, готово нестварна природа, прекрасни пејзажи, добар смештај и повољне, ниже цене у односу на друге планинске центре, и све то на 190 километара од Београда, сврстали су Тару у сам врх српских туристичких дестинација.

Скоро четири деценије носилац развоја туризма на овој планини је Војна установа „Тара“ са 623 лежаја у хотелима „Оморика“ и „Бели бор“, мотелима и националним ресторанима „Јавор“, „Јеремичак“ и „Радмиловац“.

- По искоришћености наших смештајних капацитета и ове године убрајамо се међу најбоље планинске центре у земљи, а нема разлога да тако не буде и убудуће – прича Невена Станисављевић, портпарол у Војној установи „Тара“. – До краја августа нема ниједног слободног места у хотелима „Оморика“ и „Бели бор“, а према најавама, и наредних месеци имаћемо добру посету захваљујући и великом интересовању гостију за ваучере. До сада их је у „Оморици“ реализовано 105, а у „Белом бору“ 21 ваучер.

У боровој шуми су уређене трим-стазе са справама за спорт и рекреацију од 1.600 метара и стазе за шетњу дужине 10 километара. Стаза љубави је уређена и добила нови, још лепши изглед.

Хотел „Бели бор“, 4,5 км удаљен од „Оморике“, има све услове за квалитетно извођење рекреативне наставе, школе у природи и спортских кампова. Поред постојећих терена за рукомет, фудбал, одбојку, кошарку, трим и ски-стазе, „Бели бор“ има и два најквалитетнија тениска терена са тврдом подлогом.

На Калуђерским Барама, пропланку окруженом столетним четинарима, смештен је апартмански комплекс „Зелени чардаци“ са конацима „Жубор“ и „Славуј“. Ту су летњиковац, клупе за одмор, отворено огњиште, роштиљ, пекара, простор за игру деце и смештај кућних љубимаца.

Митровац је једна од највећих висоравни Таре, на око 1.080 метара надморске висине, где је изграђено велико београдско дечје одмаралиште.

Извор: Новости