Нацрт Закона о националним парковима, којим се планира проширење Националног парка Тара на подручје Заовина и измене Закона о заштити природе, наћи ће се у скупштинској процедури у септембру, најавила је данас министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

Министарка је током посете Националном парку Тара и састанка са руководством и управљачима парка, најавила да ће изменама Закона о заштити природе чувари заштићеног подручја добити статус службеног лица.

Карта подручја НП Тара

Карта подручја НП Тара

Чувари на терену често не могу да спроведу постојећа овлашћења, рекла је Богосављевић Бошковић и подсетила да су прошле године донети Правилник о стручном испиту за чувара заштићеног подручја и Правилник о службеној одећи чувара заштићеног подручја.

Тим правилником прописан је јединствен изглед службене одеће за чуваре свих заштићених подручја, чиме се постиже њихова препознатљивост али и промоција, јер су чувари лица која директно представљају заштићено подручје и управљача на терену, дају потребне информације о вредностима подручја али и о дозвољеном понашању посетилаца.

Министарка је подсетила да је Министарство у току 2014. године суфинансирало прву фазу пројекта „Сушење шума у националним парковима и другим заштићеним подручјима“, која је реализована на огледној површини од 6.000 хектара на подручју Националног парка Тара. Као резултат прве фазе пројекта, спашено је 330.000 стабала или приближно 30.000 кубних метара дрвне масе. Циљ пројекта је, како је саопштило Министарство, проналажење узрока сушења шума али и решења које би спречило даље ширење ове појаве.

np

„Заштићена подручја у Србији обухватају 6,3 одсто површине, а приоритет нашег Минстарства у области заштите природе је повећање ове територије на 12 посто“, рекла је Богосављевић Бошковић.

У директној надлежности Министарства има 68 подручја од националног интереса , од тога пет националних паркова, четири парка природе, седам предела изузетних одлика, 19 споменика природе и 33 строга, општа и специјална резервата природе, подсетила је министарка.

Иначе, подручје планине Тара први пут је проглашено за Национални парк 1981. године Законом о Националном парку Тара и обухвата површину од 19.175 хектара на територији општине Бајина Башта. Управљање је поверено ЈП „Национални парк Тара“ из Бајине Баште, које својим залагањем али и годишњим субвенцијама Министарства, константно унапређује и промовише ово значајно подручје.

Министарка Богосављевић Бошковић са сарадницима обишла је и резерват природе Црвени поток, уређену стазу за особе за инвалидитетом „Совина учионица“, видиковац Бањска стена и налазиште Панчићеве оморике – брана Заовине.

Извор: Танјуг

Ова вест је прочитана 1423 пута.