Aktiv defektologaУ оквиру пројекта Трагом једнаких могућности, кроз активност „Дан отворене средине“ Актив дефектолога организовао је осам заједничких излазака корисника Дневног боравка Сан и њихових вршњака волонтера из Канцеларије за младе у кафе ресторане у нашем граду. Заједничко дружење имало је за циљ како развој емпатије, позитивних осећања и прихватања особа са сметњама у развоју, тако и богаћење искустава и  развој социјалних вештина деце, младих и одраслих особа са инвалидитетом.

788

Апстрактне друштвене концепте о којим деца ометена у развоју слушају од својих родитеља или едукатора овом активношћу преточили смо  у конкретну акцију те су наши корисници доживели искуство боравка у ресторану без присуства родитеља, у друштву својих вршњака и у расположењу које таква ситуација изазива. Имајући у виду важност предвидљивости догађаја и онога што је срж овакве активности, Актив дефектолога је упутио волонтере на начин на који могу да приближе своја понашања и ставове вршњацима у чијем се друштву налазе и којим вештина треба да их науче. Корисници дневног боравка имали су прилику да  развијају и надограђују своје социјалне способности везане за понашање у ресторану,за столом за време оброка ван кућних услова,поручивање хране, обраћање запосленима, плаћање поруџбине и вођење неусиљеног слободног разговора о свакодневним темама са вршњацима. Посете кафе ресторанима имале су позитиван утицај и на власнике посећених локала, њихове запослене који су овом приликом били у директом контакту са особама са сметњама у развоју те су и они стекли искуство у опхођењу са гостима који имају оштећење вида, аутизам или пак тешкоће у интелектуалном функционисању.

Позитивна искуства која су са члановима тима Актива дефектолога поделили учесници  ове активности дали су полет и мотивацију за наредна планирања и реализацију активности сличних садржаја.

799

Неформална група „ Актив дефектолога“ реализовала је ову  активности у оквиру пројекта  „Подршка грађанском активизму у заједници“ који је финансирала Влада Уједињеног Краљевства, а који спроводе British Council и Траг фондација.

Овај пројекат је финансирала Влада Уједињеног Краљевства, изречени ставови не морају нужно одражавати званичну политику Владе Уједињеног Краљевства.

SR RGB - za web