Aktiv defektologa У оквиру пројекта ТРАГОМ ЈЕДНАКИХ МОГУЋНОСТИ, кроз активност “Дан отворених врата” у првој посети Дневном боравку за децу, омладину и одрасле особе са инвалидитетом САН били су представници Националне службе за запошљавање. Корисници дневног боравка спровели су их кроз просторије и објаснили им како изгледа њихова дневна рутина. Након тога су заједно учествовали у радионици изливања украсних свећа. Изливање свећа постала је редовна активност рада Боравка у оквиру радно-окупационе терапије након конкурса Националне службе за запошљавање: Јавни радови за особе са инвалидитетом 2019. године. На конкретном примеру представницима Националне службе за запошљавање показали смо да свака особа може нешто да ради, као и колика је важност запошљавања особа са инвалидитетом, а посебно теже запошљивих категорија као што су особе са вишеструким сметњама у развоју и особе са аутизмом.

123

На слици: Представници НСЗ у посети дневном боравку „САН“, Фото: Дрина инфо

      Чињеница је да се у нашем друштву особе са инвалидитетом сусрећу са многобројним баријерама, које можда кулминирају у периоду живота када особа треба да се укључи у тржиште рада, што је једини основ стварне самосталности и потпуне инклузије. Да ли баријере значе да треба одустати од самосталности – нипошто, али не треба се понашати као да баријера нема и имати нереална очекивања. Идеално стање би било да особа са инвалидитетом може да чим пожели да ради добије посао, али то није реалност у Србији. И када уложи максималан труд, он може бити без ефекта. Задатак Актива дефектолога је између осталог и подстицање особа са инвалидитетом да се укључују у тржиште рада, отклањање предрасуда послодавцима када су у питању радне способности особа са инвалидитетом, као и упознавање свих актера у овом процесу са Законом о запошљавању особа са инвалидитетом. Наш циљ је што више радно способних и запослених особа са инвалидитетом у служби крајњем циљу: СОЦИЈАЛНОЈ ИНКЛУЗИЈИ.

Неформална  група  “Актив дефектолога“ реализује активности у оквиру пројекта

„Подршка грађанском активизму у заједници“ који финансира Влада Уједињеног Краљевства, а који спроводе British Council и Траг фондација.

Изречени ставови не морају нужно одражавати званичну политику Владе Уједињеног Краљевства.

SR RGB - za web