Пером на пергаменту ћирилици у част

0 727

Бајина Башта. – Манифестација ‘Ћирилична баштина“, отворена прексиноћ у Бајиној Башти у галерији Установе “Култура“ уз маске и мере заштите у складу с приликама, садржаје представља и на отвореном у шетачкој зони као и унутар ове галерије. На оба места постављени су калиграфски радови Душана Мишића на пергаменту исписани ћирилицом, савремени уметнички пут у нашу давну прошлост. На отварању ове (друге по реду) “Ћириличне баштине“ додељена су и признања заслужним за чување нашег вековног писма. Прва “Ћирилична даровница“, главна награда манифестације установљена од ове године, припала је листу “Политика“.

А са литерарног, ликовног и интернет конкурса за младе о ћирилици представљени су најуспешнији радови. “Да ли би наша књижевност била овако развијена да немамо ћирилицу? Не, не би. Наше писмо, наш језик – наша Србија… Негујмо српски језик и волимо нашу ћирилицу, јер она је основ књижевности и постојања“, уз остало је написала Јована Гајић, ученица седмог разреда школе из оближње Рогачице и добила прву награду на једном од ових конкурса.

Говорећи на отварању манифестације директор Установе “Култура“ Милован Јездић подсетио је да је прошле године установљена “Ћирилична баштина“ добила награду Министарства културе “Културни образац године“, те да је ова установа као организатор предузела све како би се и у овој ситуацији наставила традиција одржавања смотре, са вредним програмима.

Ћирилици у част овде је посвећена и ова ретка поставка калиграфије, на којој је њен аутор уметник Душан Мишић из Шапца, у оквиру свог циклуса “Слика и реч“, изложио 20 радова. Са украсним орнаментима налик средњовековним, с текстовима који су молитве из богослужбених књига. Реч је о савременом приказу средњовековног начина писања, уметничкој оди нашем наслеђу и дугом културном трајању. Та дела овде су на зиду галерије, али и на увиду свима који пролазе шетачком зоном ове вароши.

На слици: Изложба калиграфских радова на отвореном у шетачкој зони, Фото: С. Јовичић
На слици: Изложба калиграфских радова на отвореном у шетачкој зони, Фото: С. Јовичић

– Сви радови су исписани на пергаменту, материјалу хиљадугодишњег трајања. на начин који су користили средњовековни преписивачи. Писао сам их пером, боје су природни пигменти, ту је и позлата. Овим подухватом поручујем да млади схвате какву културну баштину поседујемо, јер се многи данас диве културном наслеђу других, а не знају какво вредно наслеђе ми имамо. У Србији је мало калиграфа, жар у мени да истражујем и стварам пробудио је додир са страницима јеванђеља и рукописима из средњег века. Моја животна жеља је да се у Београду, као што постоји галерија фресака, отвори и галерија средњовековних рукописа – изјавио је за наш лист Душан Мишић, који води школу калиграфије  у Саборној цркви у Београду (при којој је до сада 35 људи савладало писање пером, у јулу је годишња изложба тих радова), а овде у Бајиној Башти током “Ћириличне баштине“ одржава и јавни час калиграфије на отвореном за младе и друге зантересоване.

На слици: Ћирилична даровница додељена листу "Политика" Фото: С. Јовичић
На слици: Ћирилична даровница додељена листу „Политика“ Фото: С. Јовичић

Манифестација се наставља програмом поезије коју казују ученици и  мултимедијалним предавањем Анђелке Петровић “Глагољате ли ћирилицу“, а у недељу у манастиру Рача је беседа и разговор о нашем вековном писму.                                                                 

Б.Пејовић

“Политика“ први добитник ‘Ћириличне даровнице“

Прва додела ‘Ћириличне даровнице“ у Бајиној Башти, новоустановљене награде манифестације ‘Ћирилична баштина“, протекла је у знаку листа “Политика“, коме је додељено то признање: “Установа ‘Култура’ додељује ‘Ћириличну даровницу’ дневном листу ‘Политика’ за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма. Користимо ћирилицу, чувајмо своје“, пише у овом признању, које је на свечаном отварању манифестације заменик председника општине Бајина Башта Петар Петровић уручио уреднику у “Политици“ Горану Волфу. Истовремено, захвалница за допринос овој манифестацији додељена је новинару Бранку Пејовићу, дописнику “Политике“ из Златиборског округа.

Признања у виду диплома овом приликом додељена су младим учесницима литерарног, ликовног и интернет конкурса о неговању ћирилице. По одлукама жирија, Јована Гајић освојила је прво место на литерарном конкурсу, Сара Селенић на ликовном, а по броју свиђања на фејсбук страници први су Тадија Миливојевић и Анђела Живановић. Победница интернет конкурса “Ћирилица се пише срцем“ је Марина Долић из Теслића у Републици Српској, друга и трећа су Милијана Вуковић и Александра Цветковић, обе из Ранилуга са Космета.

 

К.Р.                                                              

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена