Пореске олакшице за време ванредног стања

Министарство финансија саопштило је да је Влада Републике Србије на данашњој седници усвојила Уредбу о пореским мерама за време ванредног стања ради ублажавања економских последица насталих услед болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

img_120765

Уредба се у члану 2 односи на пореске обвезнике који имају одобрено одлагање плаћања дугованог пореза у смислу одредаба члана 73 до члана 74 б Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Према пореским обвезницима који већ имају потписан Споразум о одлагању пореског дуга са Пореском управом, а на које се односи члан 2 Уредбе, неће се предузимати мере прописане чланом 74 став 7- 9 Закона о пореском поступку и пореској администрацији, почев од рате која је доспевала у марту 2020. године.

То значи да Пореска управа неће за време трајања ванредног стања по службеној дужности поништити споразум, односно укинути решење о одлагању плаћања дугованог пореза и неће ради наплате спроводити поступак принудне наплате, при чему се у наведеном периоду не обрачунава камата у смислу члана 75 и 76 Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Министар финансија Синиша Мали рекао je да је ово једна у низу економских мера које Влада доноси након што се поменути вирус појавио у Републици Србији.

Претходно је Народна банка Србије усвојила одлуке којима се прописује застој у отплати обавеза дужника (мораторијум), смањила референтну каматну стопу, а једна од првих мера је било издвајање додатног новца за јавне инвестиције и за једнократну помоћ за пензионере, истакао је министар.

Он је подсетио на то да ће за 10 одсто бити повећане плате лекарима и медицинском особљу.

У претходним данима смо имали и разговоре са представницима послодаваца и синдиката и јасно нам је да су привредници у овом тренутку у тешком стању и да држава треба да им на одговарајући начин изађе у сусрет, рекао је Мали.

Према његовим речима, важно је то што су јавне финансије потпуно стабилне, што четврту годину заредом имамо суфицит у буџету, те што је јавни дуг под контролом.

Уредба о пореским мерама за време ванредног стања ради ублажавања економских последица насталих услед болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 ступа на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”, наводи се у саопштењу.

Ова вест је прочитана 269 пута.

Related Posts

Slajder

Продужена самоизолација и забрана кретања викендом

Slajder

Омогућена е-предаја документације за остваривање права трудница и породиља

Slajder

Пријава неправилности за време ванредног стања

Slajder

Како до дозволе за кретање: Упутство за власнике стоке и пчеларе

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:
Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, псовке, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.
Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Коментари објављени на овом сајту представљају приватно мишљење њихових аутора а не званичан став редакције Дрина Инфо Портала.
Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу redakcija@drina.info

Без коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>