У четвртак, 5. марта, у 19 часова у галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти биће отворена изложба графика Драгише Ћосића, магистра графике из Београда.

Фото: Промо

Фото: Промо

Драгиша Ћосић се након завршене Више педагошке школе упутио на студије графике на Академији уметности у Новом Саду, где је најпре развиојао свој уметнички израз код професора Живка Ђака, а потом код професора Халила Тиквеше. Постдипломске студије завршио је у Београду код професора Небојше Радојева. Од 1968. године своје радове излаже на простору од Аустрије до Грчке, па се и његова дела налазе у колекцијама галерија и музеја широм света.

Поред графике, превасходно бакрописа и акватинте, бави се и другим медијима уметности попут сликарства и цртежа, али и графичког дизајна. Уз ликовно стваралаштво, пише и поезију инспирисану античким благом Старих Грка, као и његовим родним крајем, Неготинском Крајином и Ђердапом, који представљају његов идентитет и корен. Свој богати опус стварао је у више фаза, различитим по одабиру тема, техници али и експресији и богатству односну редукцији протагониста.

Дуги низ година боравио је у Грчкој где је живео и стварао. Самостално је излагао преко 60 пута, у земљи и иностранству. Добитник је награда на 16. Октобарском салону у Неготину (1998) и признања „Мирко Петковић“ Крајинског округа, Неготин (2000), члан УЛУС-а и Уменичког удружења Грчке.

Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 115 пута.