НАТАЛИЈИНА РАМОНДА: Симбол велике победе

0 1.179

Државни празник, Дан примирја, који ове године пада у понедељак, установљен је као сећање на велике жртве, страдање и победу српског народа и војске у Првом светском рату, а прославља се и у другим европским земљама, потписницама примирја у Француској. „Дан примирја у Првом светском рату — спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године“ како је званичан назив празника прославља се нерадно сваког 11. новембра. Препорука је да се седам дана пре празника и на сам празник на реверу носи значка Наталијина рамонда. Симболика овог беџа је вишеструка и њим се визуелно истиче сећање и поштовање за велико страдање и победу у Првом светском рату.

Наталијина рамонда Дрина Инфо насловна
Фото: Дрина Инфо

Значка представља комбинацију цвета Наталијине рамонде и чувене албанске споменице. Са једне стране, цвет представља васкрс српске државе која се после Првог светског рата уздигла и наставила свој пут, а са друге стране албанска споменица представља највеће страдање српског народа у овом рату, а то је повлачење преко Албаније.  Овај нежни цвет познат је по својој невероватној издржљивости и под надимком „цвет феникс“, јер чак и кад се потпуно осуши, може поново да оживи када се залије.

Наталијина-рамонда-албанска-споменица - Дан победе

Баш као што је и Србија успела да стане на ноге након исцрпне борбе и огромних жртава у Првом светском рату. Реч је о угроженој и реткој врсти — која живи само на подручју централног Балкана, у Србији, Македонији и северној Грчкој. Овај цвет се може наћи на истоку Србије, а највише га има на планини Ниџе, чији је врх Кајмакчалан био поприште славне битке у Првом светском рату, у којој су се српски војници борили под командом војводе Живојина Мишића.

Простире се на надморским висинама од 350 до 2200 метара и расте на изузетно неприступачним местима, углавном у клисурама, на кречњачким стенама где је суво и хладно. И због тога се повезује са Првим светским ратом јер су се управо у оваквим областима одвијале преломне битке у завршници рата. Посебно је занимљиво што Наталијина рамонда спада у древне, практично фосилне врсте.

Цвет је открио доктор Сава Петровић у околини Ниша 1884. године и спада у угрожену врсту у нашој земљи, а чува се у Ботаничкој башти у Београду. Позадина значке са цветом рамонде је зелено-црна, што су боје Албанске споменице, а споменица и значака заједно чине амблем Дана примирја.

Natalijina Ramonda naslovna

У Бајиној Башти значку стилизоване Наталијине рамонде је могуће бесплатно добити у Туристичком инфо центру где се свечано обележава Дан примирја, а значке којима се обележава празник су добијене кроз сарадњу са Министарством рада, запошљавања, борачких и социјалних питања.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена