Прослава храмовне славе Храма светог великомученика Пантелејмона славе почела је светом тајном Јелеосвећења уочи самога празника. Ову свету тајну вршили су старешина бајинобаштанске цркве Светог пророка Илије протојереј Владимир Васиљевић, протонамесник и старешина храма Вазнесења Господњег у Рогачици Владимир Кораћ и протонамесник и старешина цркве св. Пантелејмона у Доњој Црвици Владимир Малешевић. Након богослужења у цркви у потпуности испуњеној верницима, овогодишњи домаћин славе г. Томо Дамњановић је приредио вечеру, како би се верници након духовне гозбе и телесно окрепили.

Кључни догађај прославе крсне славе храма светог великомученика Пантелејмона било је Евхаристијско сабрање за које је овај храм био премали да прими све присутне вернике. Литургијом је началствовао протојереј Милинко Лукић, намесник рачански, а њему су саслуживали протојереј Горан Милинковић, парох бајинобаштански, протојереј Владимир Васиљевић, старешина бајинобаштанске цркве Светог пророка Илије, парох дубски јереј Мирко Крупниковић и протојереј-ставрофор у пензији Илија Лијескић. Након молитвеног опхода око цркве, испред храма је извршено ломљење славског колача са домаћином г. Томом Дамњановићем. Након ломљења колача, за домаћина прославе светог Пантелејмона наредне године пријавио се г. Радомир Спасојевић, предузетник из Бајине Баште. Онда су се великом броју присутних верника обратили о. Милинко Лукић, подсећајући пристуне на величанствене моменте из житија светог Пантелејмона и честитајући славу, и то не само овогодишњем домаћину и његовој породици, већ и свима присутнима на овом литургијском сабрању и свим житељима овог села. Након беседе оца Милинка, присутнима се обратио и о. Владимир Малешевић који је домаћину и његовој породици уручио поклон као знак захвалности за њихов допринос, и то монографију која је објављена поводом великог јубилеја – осам векова постојања Епархије жичке.

Након Литургијске прославе, верни народ је потражио окрепљење у сенкама летњиковца и стабала липе која га окружују, гостећи и укрепљујући се на славској трпези која је спремљена љубављу нашег овогодишњег домаћина.

Мастер теологије
Ненад Зекавица

Дрина инфо портал

Ова вест је прочитана 370 пута.