У Сребреници је на згради некадашњег СУП-а постављена и освештана Спомен плоча у знак сећања на страдање сребреничких Срба. Страдали су током рата остали у овој енклави или су заробљени и одведени у ову зграду где им се губи сваки траг.

Spomen ploca Srebrenica naslovna

Јована Зекић последњи пут, каже, видела је оца Обрада баш испред ове зграде. Одвело га је тадашње муслиманско полицијско и војно руководство. Већ 27 година трага за његовим посмртним остацима.

- 9. маја остао је тачно пред СУП- ом и ми ништа не знамо – прича Јована.

Слична судбина задесила је више од стотину Срба који су заробљени и убијени у овој и сличним зградама у Сребреници од 1992. до 1995.

- Такође у овој згради заробљени Срби са Залазја су одведени и убијени – речи су Бранислава Васиљевића из организације породица несталих и убијених Сребреничана.

Ову плочу дуго су оспоравали Бошњаци и део међународне заједнице јер у Сребреници ексклузивно право да буду жртве имају само Бошњаци, каже начелник Младен Грујичић.

- Сматрамо да треба да се обележи свако стратиште. Дошао је тренутак да се прича да је овде страдао српски народ – истакао је Грујичић.

Осим ове зграде, према подацима удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, у Сребреници је током рата било десетак логора за Србе, као што су зграда Катастра и зграда суда, тзв Пилићарник у Поточарима где је убијено више од стотину Срба.

РТРС

Ова вест је прочитана 525 пута.