Сутра се oбележава Дан општине Бајина Башта

0 1.256

Свечаном седницом Скупштине општине Бајина Башта, културно уметничким програмом и доделом признања најуспешнијим ученицима,  најзаслужнијим појединцима и компанијама из области привреде, туризма, културе, пољопривреде и јавног живота биће сутра (25. јул) обележен Дан општине Бајина Башта.

Бајина Башта

Дан општине Бајина Башта се обележава у сећање на 12. јул 1858. године (по старом календару) када је Карађорђев син и тадашњи владајући српски кнез Александар Карађорђевић издао решење о оснивању варошице. На тај дан формално je основана Бајина Башта као модерно градско насеље а дотадашње среско седиште премештено из Рогачице у Бајину Башту. Од тада па све до данас, на десној обали Дрине, у подножју планине Таре, смештен је центар општине.

Кнез Александар Карађорђевић
Кнез Александар Карађорђевић

Простор Бајина Башта је насељен непрекидно последњих 7000 година. Најстарије досада познато насеље потиче из периода Старчевачке културе раног неолита. Насеље је у науци познато као Кременило и налази се у данашњој Вишесави удаљено 2.5 км од самога центра Бајине Баште.

Многе велике културе су на овим просторима оставиле трагове неолита, римске жртвенике и некрополе. Немањићки манастир Рача из XIII века где је функционисала чувена преписивачка школа, средњевековни замак Солотник, црква брвнара у Дубу из 1792. и средњевековни надгробни споменици стећци који се налазе на UNESCO листи су само део српске културне баштине која се налази у овом крају.

Указ кнеза Александра о оснивању Бајине Баште
Указ кнеза Александра о оснивању Бајине Баште

Бајина Башта данас је симпатични градић са око 14 000 становника који лежи у подножју планинске лепотице Тарe и у загрљају најлепше српске реке Дрине. Општина Бајина Башта обухвата површину од преко 670 км2 са 37 насеља у којим живи око 26 000 становника а на својој територији поседује изузетне природне и културне вредности које је чине правим бисером српског туризма.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена