НП ТАРА: Обележен Дан заштите природе

0 806

У среду, 8. априла, поводом Дана заштите природе Национални парк Тара је у Центру за посетиоце у Бајиној Башти организовао интерактивну радионицу за ученике шестог разреда О.Ш. Рајак Павићевић и О.Ш. Свети Сава.

NP Tara3

Тема радионице је био мрки медвед, један од симбола Таре, чија се бројност процењује на 50 јединки од укупно 70 колико их живи у Србији. Наши млади суграђани су били у прилици да се путем видео снимака са тзв. „фотозамки“ упознају са начином живота господара Таре. На крају предавања је организован кратак квиз, а сви ученици су добили пригодне поклоне.

Дан заштите природе је установљен 2009. године, усвајањем Закона о заштити природе. За Дан заштите природе одабран је 11. април, дан када је 1949. године први пут институционално заштићено једно природно добро – Споменик природе (водопад) „Велика и Мала Рипаљка“ у општини Сокобања.

У Србији је 6% територије под заштитом – то су 474 подручја: 5 националних паркова, 17 паркова природе, 16 предела изузетних одлика, 69 резервата, 325 споменика природе и 39 подручја од културног и историјског значаја.

Извор: Национални парк Тара

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена