У Бајиној Башти је прослављена Лазарева субота. Овај празник нас полако уводи у последњу недељу Великог поста, наводећи нас да размишљамо о Лазаревом Васкрсењу као о припреми за највећи празник – Васкрсење Господње.

Извор: Православна Епархија Жичка Фото: Није наведено у извору

Извор: Православна Епархија Жичка Фото: Није наведено у извору

Данас смо имали нарочиту радост – наиме одслужена је Литургија у новом храму, који је још увек у изградњи – у Цркви Светог Саве. Ово је прва Литургија која је одслужена у њему откако су започети радови на изградњи. Наша је радост додатно увећана тиме што је овај нови храм био испуњен и то у великој мери нашим најмлађим суграђанима, који су у цркву дошли у пратњи својих родитеља како би прославили овај празник.

Фото: Дрина Инфо

Фото: Дрина Инфо

Евхаристијским прослављањем празника началствовао је високопреподобни о. Герман (Авакумовић) – игуман Манастира Раче. Отац Герман је у беседи поздравио све присутне, а затим је говорио о значају овог празника и важности овог храма за наш мали град. Такође је говорио и о будућим радовима који су неопходни како би се изградња цркве привела крају и како би се храм украсио на одговарајући начин. Игуман је истакао да то није једино о чему као верници морамо водити рачуна: “Као што ми треба да се трудимо да украсимо овај храм, тако треба да се трудимо да као добри хришћани управо ми будемо украс овог град.“ Оцу Герману су саслуживали Архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, протојереј Горан Милинковић, који је задужен за изградњу новог храма, као и ђакон Немања Матејић.

Са нестрпљењем ишчекујемо долазећи празник Васкрсења Господњег, када ће се у новом храму служити поноћна Литургија.

Дипл. теолог Ненад Зекавица

Извор: Православна Епархија Жичка