Усвојен предлог закона о конверзији кредита у швајцарским францимa

0 839

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францимa, којим је предвиђено да се преостали део дуга корисника кредита у тој валути конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто.

Влада Републике Србије насловна

Предложеним законом ће приближно 16.800 грађана који су задужени у швајцарским францима имати могућност да реше овај финансијски проблем, без обзира на висину дуга.

Предвиђено је да каматна стопа не може бити већа од 3,4 одсто плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од четири одсто.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора. Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и са њом закључи уговор о конверзији.

Чланови Владе усвојили су и Предлог закона о допуни Закона о буџетском систему, којим се изједначавају висине плата запослених у предшколским установама са платама запослених у основном образовању и васпитању.

Након усвајања предложеног закона по хитном поступку, запослени у предшколским установима имаће од маја већу плату за девет одсто у односу на плату из децембра 2018. године (уместо досадашњих седам одсто) која се исплаћује у јуну ове године.

Извор: Влада Србије

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена