Данас је у општини Бајина Башта одржан први састанак радне групе, које је формирана да предлаже конкретне мере за промоцију, очување и неговање ћирилице у општини Бајина Башта, а у складу са усвојеном Декларацијом о заштити и неговању ћирилице. Већ на првом састанку усвојене су неке од мера за заштиту ћирилице и одређен назив и датум одржавања манифестације посвећене ћирилици.

Радна група Фото: Дрина Инфо

Радна група Фото: Дрина Инфо

Поред предлагача Декларације о заштити и неговању ћирилице, одборника Синише Спасојевића и Зорана Раковића, у радној групи су професори српског језика Љубодраг Филиповић и Драгана Васић, историчар уметности Јасна Станковић, професор руског језика Олгица Филиповић , директор Основне школе „Свети Сава“ Маријана Лукић и в.д. директор Установе „Култура“ Милован Јездић.

На основу скупштинске декларације одлучено је да се манифестација посвећена ћирилици назове „Ћирилична баштина“ и да се ове године одржи од 24. до 26. маја, а да се кроз правилник о овој манифестацији предвиди да она сваке године траје три дана и то око празника  Дана словенске писмености. Организатор и носилац активности око ове манифестације је Установа „Култура“ којој је стављено у задатак да припреми сва потребна документа за реализацију манифестације и предложи програм и финансијски оквир за реализацију истог. Велику улогу у организацији ове манифестације имаће и Основна школа „Свети Сава“ која већ има искуства од прошле године у прослављању дана првих словенских просветитеља, Светих равноапостолних Ћирила и Методија.

Имајући у виду да је један од мотива за доношење Декларације о заштити и неговању ћирлице била и Рачанска преписивачка школа радна група је предложила да се у реализацију ове манифестације укључи и манастир Рача.

Радна група је са начелницом Општинске управе Бајина Башта, Јеленом Филиповић, размотрила могућности за пружање олакшица привредницима који у свом раду користе ћирилицу и на томе ће се потенцирати на наредним састанцима овог тела.

Дрина Инфо