„Ближе смо расписивању ванредних парламентарних избора него раније“, изјавио је лидер владајуће Српске напредне странке (СНС) и председник Србије Александар Вучић након седнице Председништва странке.

Председништво, како је рекао, није донело коначну одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора, али је објаснио да би они могли бити одржани или у јуну или на пролеће следеће године.

Александар Вучић

Он је после седнице Председништва СНС-а у Београду рекао новинарима да су сви чланови Председништва странке осим њега, подржали расписивање ванредних избора.

„Ја сам био уздржан и договорили смо се да у веома кратком року кажем шта можемо да урадимо по питању нашег европског пута, Косова и Метохије, великих инвестиција“ рекао је Вучић.

Он је изјавио и да је добио једногласну подршку Председништва странке да не улази у разговоре са лидерима Савеза за Србију Драганом Ђиласом, Вуком Јеремнићем и Бошком Обрадовићем.

Седници Председништва СНС-а присуствовала је и премијерка Србије Ана Брнабић, која је нестраначка личност а за премијерку је предложио управо лидер напредњака Александар Вучић.

За Бобана Стојановића са Факултета политичких наука очекивано је да лидер напредњака и председник Александар Вучић није рекао да ће бити или да неће бити избора јер је то „његов начин комуникације и начин припремања јавности за одлуку.“

Стојановић је ближи томе да избора неће бити, пре свега, због најављеног бојкота опозиције.

„Мислим да Вучићу не одговора да у јуну распише изборе на којима највећи део опозиције не би учествовао и што би му створило много проблема. А у комбинацији свих ових протеста, у преко 100 градова у Србији, са бојкотом тешко да ће моћи, пре свега, пред међународним актерима да покаже да има апсолутни легитимитет и да су ти избори заиста избори које би Европска унија требало да подржи и да каже све је у реду“, оцењује Стојановић.

Вучић је најавио да ће у оквиру кампање „Будућност Србије“ 19. априла у Београду бити одржан велики скуп. Претходно су организатори протеста „Један од пет милиона“, најавили, уколико њихови захтеви не буду испуњени, скуп у Београду 13. априла.

У Београду се од 8. децембра сваке суботе одржавају грађански протести против актуелне власти Александра Вучића. Те протесте, који су се убрзо проширили на целу Србију, подржава опозициони Савез за Србију.

Грађани, који протестују широм Србије, захтевају оставке државног врха, руководства Радио-телевизије Србије, чланова Регулативног тела за електронске медије, као и фер услове за изборе у року од шест до девет месеци.

Извор: ГЗС/Танјуг

Ова вест је прочитана 201 пута.