Православним верницима данас почиње Васкршњи пост, који се назива и Велики пост, Васкршњи пост завршава се празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом, који се ове године прославља 28. априла.

Васкрс

Верници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће. Пост представља и уздизање духа над телом, победу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обeлежавање и прославу Васкрса.

Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, који православни верници увек прослављају у недељу пуног месеца после пролећне равнодневнице, а након јудејске Пасхе.

Прва недеља поста зове се Чиста ( обично се пости строго, посном храном спреманом без уља, сирћета и осталих зачина…). А онда се до Васкрса, уз посебна правила, смењују следеће седмице: Пачиста, Крстопоклона, Средопосна, Глувна, Цветна и на крају Страсна или Страдална недеља.

Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вера у Васкрсење основ хришћанства. Пост је, у том смислу, средство очишћења и смирења целокупног људског бића ( и духа и тела ), у ком се – осим телесне хране – човек уздржава од буке, трке и свакодневних навика, – како би јасније и пажљивије слушао Божију реч, – како ону у личној молитви, тако и ону на црквеном сабрању.

Велики или Часни пост, установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је, после крштења на реци Јордан, отишао у пустињу и постио четредест дана и ноћи, након чега је изашао као победник из искушња која му је поставио Сатона.

Верници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће. Пост представља и уздизање духа над телом, победу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обележавање и прославу Васкрса.

Велики, часни пост траје четрдесет дана, до Лазареве суботе, а последња недеља пред Васкрс, која се назива Страсном седмицом, надодаје се на ову Свету четрдесетницу, у спомен на Христова страдања и Његову сахрану.

Дрина Инфо