Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Симеона Мироточивог, чије је световно име пре него што се замонашио било Стефан Немања.

Свети Симеон Миротичиви

Оснивач српске српске владарске лозе – династије Немањића, умро је на данашњи дан 1199. године. Рођен је у околини данашње Подгорице 1114. године, а владао је источним српским земљама. Успевши да прошири државу, борио се против богумила и сматра се једним од родоначелника српске православне цркве.

Године 1196. одрекао се престола у корист свог средњег сина Стефана касније прозваног Првовенчани. Већ сутрадан се замонашио и отишао у манастир Ватопед на Светој Гори.

Упокојио се у српском манастиру Хиландару, који је подигао заједно са својим сином Растком, монахом Савом, ког српски народ слави као свог највећег просветитеља Светог Саву.

Сава је његове мошти пренеоо 1208. у Рашку, да би над њима измирио старију браћу, будућег краља Стефана Првовенчаног, и најстаријег Вукана, који су се борили за власт. Мошти су му положене у манастиру Студеница, његовој задужбини.

Стефан Немања се сматра великим српским државником, ктитором, али и чуваром језика. Управо је његов брат Мирослав наложио да се напише најстарији и највреднији језички споменик – Мирослављево јеванђеље.

Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 422 пута.