Сарадња Ужица и Бајине Баште у области пољопривреде: ОРГАНСKИ ПРОИЗВОДИ СВЕ ТРАЖЕНИЈИ

0 1.015

Органска производња пољопривредних производа све је заступљенија у европским државама. У Србији она такође изазива интерес. Град Ужице понудио је сарадњу општина Бајина Башта у заједничком послу везаном за производњу органске хране. У том циљу градски већник Ужица Марко Стевановић, задужен за пољопривреду, са професором Николом Бајићем, директор Центра за органску производњу и произвођачем органске хране Миломиром Станојчићем, посетио је бајинобаштанску општину где су их примили председник општине Радомир Филиповић са представницима Службе за пољопривреду Аном Илијашевић и Јованом Милићем и одборником Синишом Спасојевићем.

Детаљ са састанка у Општини Бајина Башта Фото: Дрина Инфо
Детаљ са састанка у Општини Бајина Башта Фото: Дрина Инфо

– Ми смо дошли да видимо како можемо да ојачамо везе града Ужица и Бајине Баште по питању пољопривреде са нагласком на органску производњу. Договорили смо се да општину Бајина Башта на предстојећем сајму пољопривреде у немачком граду Нирбергу представља пет произвођача органске хране. То је велики сајам, веровано највећи у Европи кад је у питању органска производња. Заузима пет пута већи простор у односу на наш највећи Новосадски сајам – каже Марко Стевановић.

На договору је покренута иницијатива да се у Бајиној Башти поставе две тезге на којима ће се продавати искључиво производи органског порекла.

– Председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић са сарадницима лепо нас је примио. Изложили смо неке наше идеје везане за органску пољопривреду које би могле да користе произвођачима из бајинобаштанског краја. За органску производњу потребно је едуковати њихове носиоце. Предложили смо да 15 произвођача узме учешће у Зимској школи за пољопривреду под називом „Kако оживети село“ која ће се шесту годину узастопно одржати у Пожеги. Све наше идеје председник Филиповић је подржао – вели професор Никола Бајић.

Професор Никола Бајић и Радоми Филиповић Фото: Дрина Инфо
Професор Никола Бајић и Радомир Филиповић Фото: Дрина Инфо

Он је истако да држава повећава средства за субвенције и да је то велика прилика да нарочито млади пољопривредници их добију на коришћење и тако постану робни произвођачи. Тиме се жели задржавање младих на селу и постепен повратак оних који су отишли у град у потрази за послом.

Дрина инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена