Министарство државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије саопштило је да ће у 2019. години инcпекторима бити на располагању још један алат у борби против сиве економије – прикривена куповина.

У саопштењу се наводи да ће прикривена куповина омогућити инспекторима да контролишу привредне субјекте без претходне најаве и показивања налога и службене легитимације.

То је предвиђено изменама и допунама Закона о инспекцијском надзору, које су усвојене у децембру 2018. године и почеле су да се примењују.

Министарство државне управе и локалне самоуправе насловна

Прикривену куповину користиће инспектори када основано сумњају да лице обавља делатност као нерегистровани субјекат или да не издаје рачун, и када не могу на други начин да прибаве доказе или је отежано прибављање доказа о томе да ли је, на пример, привредник регистрован и да ли издаје фискални рачун.

Инспектор куповином, као тајни купац, прикупља доказе и чињенице и тек након тога показује службену легитимацију и налог за инспекцијски надзор.

Овај начин се већ користи у другим развијеним државама и оруђе је у рукама инспектора у борби са несавесним привредницима.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је важно направити јасну разлику између оних који послују у складу са законом, у односу на оне који свесно, с предумишљајем, крше закон с намером да преваре државу, грађане или раднике.

То је и суштина целе реформе инспекцијских служби, да раздвојимо жито од кукоља, рекао је Ружић.

Циљ је да ова мера, како је објаснио, допринесе укупном повећању ефективности инспекцијског надзора, посебно у оним случајевима који се окончавају у судским поступцима.

Ова врста доказивања учиниће поступке знатно краћима и лакше објективно доказивима. С друге стране, шаље се јасна порука да ће онај део привреде који је свесно у сивој зони бити ефикасно процесуиран, односно да се противзаконито пословање не исплати и да се више не може рачунати на то да поступци застаре, истакао је министар.

Ову могућност за сада су почели да примењују инспектори тржишне, туристичке и саобраћајне инспекције, а примена се очекује и у другим секторима у којима је овакав начин прикупљања доказа потребан, наводи се у саопштењу.

Извор: Влада Србије

Ова вест је прочитана 237 пута.