Од 27. децембра 2018. године у галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти биће представљена документарна изложба под називом „СПЦ и руска емиграција 1920-1940“, аутора Радована Пилиповића, а у организацији Архива Српске православне цркве, Српско-руског клуба и Установе „Култура“.

Фото: Промо

Фото: Промо

Ова архивистичка изложба се састоји од 121 експоната (докумената, фотографија, плаката, летака и новина). Изложба је посвећена 80-годишњици упокојења великог руског архијереја, митрополита кијевског и галицког и предстојатеља Руске Православне Заграничне Цркве Антонија Храповицког (1863-1936).

Руска емиграција на Балкану представља историјски феномен који последњих деценија све више привлачи пажњу историчара. Иако су радови на ову тему бројни, а многи од њих се одликују квалитетом и истраживачким резултатима, некоришћени архивски извори увек изнова бацају ново и јарко светло на поједине аспекте. Управо је такав случај са архивском грађом из Архива Српске Православне Цркве, која је истраживачима и проучаваоцима прошлости готово непозната.

Руска емиграција, руско свештенство, богослови и верници донели су православним Србима своју особиту побожност, вековима освештавану и обичајима потврђену. Та специфична „руска душа“ уткала се у живот уједињене и обновљене Српске Патријаршије у XX веку, потврдивши још једном да су српско-руске црквене везе нераскидиве, потврђене као пријатељске, и у тешком времену за оба народа као што је то био XX век.

Дрина Инфо