Српска православна црква и верници данас прослављају празник Сабор светог архангела Михаила. Аранђеловдан је једна од најчешћих слава у Срба.

По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава „оног који је као Бог“. На грчком језику реч „архи“ значи главни/први, а „ангелос“ значи весник, анђео.

То је јер је арханђел Михаило предводник војске анђела, бестелесних сила добра које је учествовало у стварању света и бранитеља човечанства од зла и палих.

Свети Архангел Михаило

Слави се у јесен, а по народном веровању то је зато што кад су свеци делили улоге, Арханђел Михаило доби јесење и зимско време. Време зиме и зимске тешкоће. Говори се да у ово време Арханђел лута светом обучен у просјака да изгрди невернике и помогне невољницима. Заправо је дан почасни, јер је „свет створен у марту“ а новембар је девети месец (као девет чинова анђеоских) од тада.

Према предању, архистратег Михаило, који је сабрао војску анђела да би се супротставили силама зла палог анђела Луцифера (Сатане), увршћен је у календар Христове цркве у четвртом веку, а СПЦ га обележава сваке године 21. новембра по грегоријанском календару.

Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 331 пута.