Целодневна настава је облик васпитно-образовног рада за којим се јавља све већа потреба у условима презапослености родитеља ученика.

У целодневној настави, као посебном облику наставе, предају два учитеља, а предмете које предају, бирају по својим афинитетима. Ученицима је обезбеђена исхрана (доручак и ручак).

Велика предност похађања овог облика рада је та што ученици све обавезе у вези са учењем и израдом домаћих задатака завршавају у школи.

IMG-12

У целодневној настави деца доста времена проводе на свежем ваздуху – у природи, на спортским теренима. Учитељи мењају смену, тако да су сви часови подједнако распоређени. Овакав рад омогућава ученицима да напредују брже, брже усвајају технику почетног читања и писања, јер је сваки редован час математике и српског језика праћен самосталним радом ученика. Оно што би ученици у класичној настави имали за домаћи задатак, то ученици у целодневној настави ураде у школи. Деца су доста одморнија, растерећенија и задовољнија. Боравак у школи им не представља велики напор јер им се смењују дневне активности.

IMG-6cd750a168440dc43f3db93e19300d22-V

Учионице у којима се изводи целодневна настава су лепо опремљене.  Све учионице имају ормариће у којима ученици остављају своје уџбенике, свеске, опрему и други прибор. Ормарићи су направљени да ученици своје књиге не морају да носе кући.Понедељком родитељи доносе све књиге, свеске и прибор својој деци у учионице. Књиге и сав прибор деци остају у школи током читаве радне недеље. Ранчеве са књигама, свескама и осталим прибором родитељи носе петком како би могли да прате шта њихова деца раде и како напредују. У време слободних активности ученици цртају, слушају музику, уче разне игре, користе библиотеку, играју се у школском дворишту, припремају приредбе за родитеље, учествују у многим културним дешавањима и на тај начин развијају позитиван однос према школи, учењу и дружењу.

 Кроз тимски рад учитеља, деци је омогућено образовање, исхрана, игра и дружење са вршњацима.

Целодневна настава омогућава ученицима лагоднији и лепши боравак у школи а финансирана је кроз пројекат одобрен од стране Министра без портфеља госпође Славице Ђукић Дејановић, задуженог за демографију и популациону кроз  Јавни позив за доделу бесповратних средстава јединицама локалних самоуправа за суфинансирање мера популационе политике за 2018. годину.

Дрина инфо портал

Ова вест је прочитана 492 пута.