У оквиру пројекта Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, а који се односи на суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години, локална самоуправа у Бајиној Башти набавила  је Дигитални логопедски сет.

Дигитални логопедски сет је најмодернији логопедски инструмент намењен слушању и говору, који у својој основи користи дигитално сигнално процесирање (ДСП). ДСП, или дигитална обрада сигнала постала је стандард у рехабилитацији слушних и говорно-језичких поремећаја. ДСП омогућава брзу и прецизну обраду звука готово истим квалитетом и брзином као што то ради људски мозак.

Фото: Дрина Инфо

Фото: Дрина Инфо

Дигитални логопедски сет се може користити у рехабилитацији следећих поремећаја:

1. Поремећаја изговора гласова (дислалија)
2. Поремећаја слушног процесирања
3. Специфичних поремећаја језика (дисфазија)
4. Сметњи и поремећаја у читању и писању (дислексија и дисграфија)
5. Муцања
6. Афазија
7. Дизартрија
8. Слушних оштећења- захваљујући разноликим могућностима филтрирања и динамичком процесирању звука, изузетно је погодан у рехабилитацији говора и слушања код деце са кохлеарним имплантом.
9. Поремећаја гласа
10. Такође, ДЛС користи се и у дијагностици гласа и говора.
11. ДЛС користи се и код увежбавања правилног изговора и гласа професионалних спикера.

У наредна четири месеца, четири логопеда ће сваког радног дана радити са корисницима који имају потребу за овом врстом подршке. Третмани ће у оквиру овог пројекта бити потпуно бесплатни за кориснике, а вршиће се у просторијама Дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју.

Кроз овај пројекат локална самоуправа у Бајиној Башти показује спремност да води рачуна о деци и омладини, а посебно деци и омладини са сметњама у развоју.

Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 509 пута.