„Земљаче, ако си отишао из завичаја, завршио разне школе и занате, ако си на високом положају у држави, науци, у школи, на универзитету, у фабрици, не заборави да Те је подигао и отхранио зној твојих предака, сељака, Твој завичај. Ако то заборавиш, изгубио си смисао за памћење, за живот, изгубио си завичај, историју Твога народа, а то значи изгубио си све.“

Рачани кроз векове 5
Из љубави према својој породици, своме роду и својим изгинулим прецима у ратовима за ослобођење и одбрану Србије, инжењер Бориша Матић, рођен 1933. године у селу Придоли код Бајине Баште, од одласка у пензију, сво своје слободно време посветио је прикупљању и обради архивске грађе о прошлости Рачанског краја. До сада је у едицији РАЧАНИ КРОЗ ВЕКОВЕ објавио 4 књиге а спремна је и пета. Суиздавач књиге са Културно-просветном заједницом Србије биће Народна библиотека „Милош Требињац“ из Бајине Баште а помоћи на прикупљању средстава за штампање књиге прихватили су се локални истраживачи из бајинобаштанске општине ( Др Милутин Ђуровић, професор Марко Ковачевић, Обрад Додић, Митар Јосиповић, Бориша Чолић,…) Цена књиге у претплати је 1500,00 динара и може се уплатити код Обрада Додића (064/6629206) и Митра Јосиповића (064/3090850).

Racani kroy vekove

У продаји, по цени од  по 1.000 динара могу се набавити прва и друга књига из едиције „Рачани кроз векове“. Заинтересовани за куповину ових књига могу се такође обратити Обраду Додићу и Митру Јосиповићу а књиге се могу набавити и у Туристичком информативном центру у Бајиној Башти.

Дрина Инфо