У суботу 22. септембра су у Галерији Установе Култура и у Дневном боравку „Сан“ у Бајиној Башти, одржане прве две радионице о европским програмима за младе које су организоване кроз пројекат „ЕУ за НАС“. Овај пројекат финансира Министарство за европске интеграције Републике Србије а спроводи га Удружење деце са сметњама у развоју и њихових родитеља Бајина Башта у сарадњи са удружењем БИОС Бајина Башта и Гимназијом „Јосиф Панчић“.

Циљ пројекта „ЕУ за НАС“ је да се средњошколци из бајинобаштанске Гимназије „Јосиф Панчић“ упознају са тековинама Европске уније и свим бенефитима које доноси чланство и процес интеграција у ЕУ а да на крају пројекта подигнемо капацитете младих за учешће у овим програмима.

„Кроз едукативне радионице и вршњачком едукацијом наших средњошколаца из свих одељења Гимназије (12 одељења) као и кроз завршни едукативни камп ћемо упознати најактивније гиимназијалце са 4 програма ЕУ који се баве младима. У сарадњи са овом школом ћемо организовати на различитим локацијама у општини Бајина Башта 4 радионице на којима ће стручни предавачи из РРА Златибор и општине Бајина Башта, представити 4 ЕУ програма који се баве тематиком младих:

  1. Еразмус плус,
  2. Креативна Европа (Култура и медији),
  3. Европски волонтерски сервис,
  4. Европа за грађане и грађанке…

 Након завршених едукативних радионица у септембру ћемо почети са вршњачком едукацијом. Сваки од представника својих одељења (по 2 најбоља ученика) ће представити ове програме својим школским друговима. Биће одржано 12 часова за сва одељења на којима ће ови ђаци међусобно дебатовати и упознавати се са овим програмима. У међувремену волонтери Канцеларије за младе ће поделити флајере свим ученицима и нашим суграђанима на главној улици у Бајиној Башти.

У октобру месецу након завршеног програма вршњачке едукације ће по 2 најбоља ученика (24 ђака) која говоре и енглески језик ићи на едукативни камп у Планинарски дом у Растишту (планина Тара). На овом дводневном кампу ће предавачи радити са 24 ученика на писању апликација за ове програме. Планирамо да најбољи пројекат наградимо са 50.000,00 динара и да буде имплементиран негде на теритиорији општине Бајина Башта.“ Каже за наш портал предавач из РРА Златибор Дејан Нешевић.

Дрина инфо портал

Ова вест је прочитана 509 пута.