Историчар из Сјенице Салих Селимовић рекао је да за историјску науку нема дилеме да су већина муслимана у Рашкој области /Санџаку/, као и у БиХ, пореклом Срби који су сачували свој језик и обичаје.

Салих Селимовић насловна

„То што у Сарајеву и Новом Пазару не желе да ме чују, много више говори о њима. Друго сазнање, осим њиховог личног уверења и мишљења, осим сопственог, за њих је неприхватљиво. А многи знају праву истину о свом пореклу“, каже Селимовић.

Селимовић, који деценијама истражује порекло муслимана у региону, истакао је за „Вечерње новости“ да то потврђује и архивска грађа западне и источне провинијенције, као и литературе многих страних и домаћих историчара, а посебно су тим доказима богати архиви у Ватикану, Венецији, Бечу, Дубровнику, Константинопољу-Истанбулу, Петербургу…

„На основу свега овога не може се говорити о Бошњацима као о некавом посебном народу, нити о посебности језика“, рекао је Селимовић.

Селимовић је и сам доказао своје српске корене.

„Не могу да будем оно што нисам. Како да будем Бошњак, када сам Србин“, каже Селимовић.

Објашњавајући како је дошло до тога да се Бошњаци промовишу као посебан народ, Селимовић је рекао да су сви освајачи и окупатори радили на томе да уситне српски народ.

Он је додао да су муслимани лутали у тражењу свог новог идентитета, јер су прихватањем ислама били одбачени од својих хришћанских сународника, идентификовали се са турским окупатором, иако то нису могли да буду ни по пореклу, нити по језику.

Селимовић наводи да је назив турски Санџак за Рашку област, који је иначе престао да постоји 1902. године, остао у употреби у политичко-дипломатксим манипулацијама Аустроугарске, Турске и Немачке.

Он је рекао да га није изненадио позив бошњачког политичара Сулејмана Угљанина да „Приштина заштити интерсе Бошњака у Санџаку, јер се све „меси“ у истој кухињи и са истим циљем, пошто некима не одговарају добри односи Београда и Анкаре.

Извор: РТРС

Ова вест је прочитана 819 пута.