Драма Димитрија Коканова ЛОЛИТА, по роману В. Набокова, гостоваће у Бајиној Башти у  понедељак, 17. септембар у 20 часова у Цептер хотелу Дрина. Редитељ је Јована Томић, костимограф Даринка Михајловић, кореограф Маја Калафатић а дизајнер светла Срђан Јовановић.

Улоге: Бојан Жировић (Хамберт), Ана Мандић (Лолита), Пеђа Марјановић (Клер Квилти), Ирма Миловић (Шарлота, Директорка, Мона, Рита, Валерија)

Улазнице по цени од 500 динара можете купити на рецепцији Хотела Цептер и у Установи ‚‚Култура‚‚ .

Фото: Владимир Нешовић Извор: Opera & Theatre Madlenianum

Фото: Владимир Нешовић Извор: Opera & Theatre Madlenianum

Још једна камерна драма са Мале сцене Мадленианума ће гостовати у прелепом Хотелу Зептер Дрина, драма Лолита, коју ће публика у Бајиној Башти имати прилике да види 17. септембра у 20 часова. У организацији Опере и театра Мадленианум и Установе Kултуре Бајина Башта светски познато дело о забрањеној љубави између средовечног професора и његове пасторке започиње сезону гостовања наших представа. Премијерно изведена у новембру 2015. године, овај комад као победник конкурса за младе позоришне ствараоце не престаје да интригира гледаоце.

Толико савремена у данашње време прича о тридесетосмогодишњем професору књижевности Хамберту Хамберту који се заљубљује у дванаестогодишњу Долорес Хејз чији је надимак Лолита (нимфица), подсећа нас на стварност коју живимо. Лолита је ћерка Хамбертове станодавке код које изнајмљује собу. Он своју заљубљеност у њу рационално дефинише као буђење успомене на своју прву љубав из дечачких дана, Анабел, која је умрла од тифуса. Кад станодавка Шарлота погине, с обзиром да ју је Хамберт оженио, он преузима старатељство над Лолитом са којом креће на својеврстан роад трип по Америци.

Фото: Владимир Нешовић Извор: Opera & Theatre Madlenianum

Фото: Владимир Нешовић Извор: Opera & Theatre Madlenianum

Редитељка је управо изабрала овај роман за драматизацију и поставку зато што је он за њу отелотворење еротике, страсти која је неухватљива и крхка, у комбинацији са бритким црним хумором. Сјајан Бојан Жировић који нас све време води кроз радњу је успео да задржи бриткост Набоковог хумора. Кључ читања овог дела заснива се на томе – ко је Лолита данас. Хамберт се заљубљује у мушкобањасту, неваспитану, тврдоглаву Лолиту, у извођењу Ане Мандић, која је по конвенционалним параметрима неотесано дериште, док је за Хамберта она сушто оличење слободе, у смислу незаинтересованости за друштвене норме, правила и туђа мишљења. С друге стране фантастична Ирма Миловић игра заправо све жене које су прошле кроз Хамбертов живот, док је он желео и чекао само Лолиту. Та одлука је утемељена у жељи да се дочара Хамбертова субјективна визура, где су све његове љубавнице, осим Лолите, имале исти ‘облик’ а потпуно различите карактере. Ирми је успело да, у релативно кратком временском року, одигра све Хамбертове жене, које је она извајала на врло софистициран начин, чистим, јасним и врло елегантним глумачким средствима.

Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 804 пута.