Планинарски клуб „Тара“ из Бајине Баште наставио је претходног викенда низ успешних похода организовањем планинарске акције на два врха у Србији и Бугарској. Бајинобаштани су освојили највиши врх Балкана – Мусалу у Бугарској (2.925 m) и највиши врх централне Србије – Миџор на Старој планини (2.169 m).

На Крову Балкана - планинари ПК "Тара" на Мусали Фото: ПК "Тара"

На Крову Балкана – планинари ПК „Тара“ на Мусали Фото: ПК „Тара“

Екипи од двадесет планинара из ПК „Тара“ на овој акцији придружило се и пет планинара из пријатељског ПД „Мајевица“ из Сребреника из Федерације Босне и Херцеговине. Из Бајине Баште је полазак организован у четвртак а у петак су планинари успешно савладали успон од планинарског дома Бабин зуб, где су били смештени, до врха Миџор, највишег врха Старе планине. Ова планина је на самој граници Србије и Бугарске па добар део стазе до врха Миџор иде граничном линијом између две земље. Време је било идеално за планинарење па се са врхова планине пружао изузетан поглед на пределе у Србији и Бугарској. Планинари су имали прилику и да изблиза виде чувене дивље коње који живе на Старој планини.

Граница на Миџору - лево Србија, десно Бугарска Фото: Дрина Инфо

Граница на Миџору – лево Србија, десно Бугарска Фото: Дрина Инфо

По освајању Миџора планинари из Подриња су наставили пут за Бугарску, где су били смештени у познатом планинском одмаралишту Боровец. У суботу је успон и почео из овог познатог бугарског ски центра на надморској висини од 1.315 метара. После вожње гондолом до превоја Јастребец почео је вишесатни успон до врха који зову и „Кров Балкана“. Маркирана стаза од Јастребеца води до планинарског дома “Мусала“ (2389 м) а ову раздаљину планинари из ПК „Тара“ су прешли за око сат времена. Од овог места до врха пружа се пут поред лепих језера а на 2710 m поред Леденог језера је планинарски дом „Еверест“. Од дома „Еверест“ иду два пута до врха Мусала, један стрми преко камења уз придржавање за сајлу а други маркираном стазом.

Поглед са врха Мусала Фото: Дрина Инфо

Поглед са врха Мусала Фото: Дрина Инфо

Сви чланови експедиције су се попели на највиши врх Балкана са кога поглед пуца на све стране, виде се језера на планини Рила и врх Мала Мусала (2902 м). „Кров Балкана“ је овог викенда угостио бројне планинаре из целог света а атмосфера на самом врху је била изузетна чему је допринело и идеално време за планинарење.

Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 1357 пута.