У Тршићу центар за очување српског језика и културе

0 926

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић започела је данас посету Тршићу и Лозници обиласком Образовно-културног центра “Вук Караџић“, поручивши да ће Влада подржати тај центар, који ће, како је истакла, за друштвено-хуманистичке науке имати значај као научно-истраживачка станица “Петница“ за природне.

Брнабић је, заједно са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем посетила новоотворени центар „Вук Караџић“, где су први пут организоване радионице са средњошколцима и студентима из Србије и Републике Српске.

Извор: srbija.gov.rs Фото: Није наведено у извору
Извор: srbija.gov.rs Фото: Није наведено у извору

У центру се одржавају три радионице – Жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик, Фолклористички камп „Вук Караџић“ и курс „Историја српске културе“.

Премијерка је истакла да је то први научно-истраживачки центар за друштвене и хуманистичке науке који ће се бавити очувањем српског језика и културе.

Она је, обраћајући се учесницима, оценила да је Лозница добар пример локалне самоуправе, у којој се на јесен очекују нови инвеститори.

Лозница има потенцијал за развој рударства и ускоро ће постати центар региона, нагласила је премијерка, изразивши уверење да је пред овим крајем боља будућност и да управо млади и образовање треба да буду основ такве будућности у Србији.

Брнабић је разговарала и са најбољим ђацима и студентима, стипендистима Града Лознице и поручила да је веома важно да млади остану у Србији и да им се зато морају омогућити што бољи услови за живот и рад.

Она је изразила уверење да наша земља има сигурну будућност и огроман потенцијал, најавивши да ће држава наставити да улаже у образовање и подизање конкуретности српске првиреде.

Правимо просвету у којој не учимо младе о томе шта да мисле већ како да мисле и то се ради овде, поручила је премијерка.

Циљ реформе образовања је, како је истакла, њена већа веза са привредом, због чега се уводи дуално образовање, како би се повећало запошљавање.

Она је оценила да су неозбиљне критике и оцене да дуално образовање ствара јефтину радну снагу и као пример навела да се нови директор „Дојче банке“ образовао по том систему, као и директор „Сименса“ у Србији.

Шарчевић је истакао да је главни приоритет министарства на чијем је челу реформа школства у Србији и увођење дуалног образовања.

Министар је нагласио да центар у Тршићу треба да постане самоодржив по питању финансирања.

У Тршић ће моћи да дођу деца и из разних других земаља, а ми ћемо овде неговати свој језик и моћи деци да пружимо додатна знања. И то баш у месту где се родио реформатор српског језика Вук Стефановић Караџић, поручио је Шарчевић.

Извор: srbija.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена