По налогу из Београда данас је смењена начелница Службе за трансфузију крви у Ужицу, Радмила Смиљанић, која се заједно са добровољним даваоцима крви десет општина Златиборског оруга борила да се Служба трансфузије не угаси у Општој болници у Ужицу, што је било предвиђено новим Законом о трансфузијској служби Србије.

Извор: www.zlatiborpress.rs Фото: Није наведено у извору

Извор: www.zlatiborpress.rs Фото: Није наведено у извору

Ужичка Трансфузија је требало да постане само банка крви као и још 47 служби широм Србије, а формирала би се четири центра где би се крв прикупљала, прерађивала и допремала по потреби за болнице.

ДР Смиљанић је иступајући у јавности објашнајавла штетност овог законског решења, посебно упозоравајући на опаснопст од гашења добровољног давалаштва крви, али и опасност да ужичка болница у којој се раде сложене оперативне интервенције остане без крви, чиме би како је наглашавала, било угрожено здравље грађана Златиборског округа.

Зна се да је ужичка Трансфузија до сада одлично радила, није било ни летње ни зимске несташице крви, нити је последњих 15 година био одгођен било који оперативни програм.

Током недавне посете Ужицу, министар здарвља изричит је био да се гаси ужичка Трансфузија и неће се правити преседан када је Ужице у питању, да би само неколико дана касније из Београда стигла одлука да ужичка Трансфузија наставлај да ради као и до сада, а 15. јула званично је требало да стигне решење.

За овакву одлуку најзаслужнија је била др Смиљанић и бројни добровљни даваоци крви којих је на територији Златиборског округа око девет хиљада.

Др Смиљанић није желела да говори о својој смени, а како сазнајемо, на решењу за смену нема никавог образложења.

На њено место именован је неуролог, запослен у ужичкој болници.

Извор: www.zlatiborpress.rs/Н. Илић

Ова вест је прочитана 650 пута.