Основна школа Душан Јерковић из Костојевића у Бајиној Башти која је амбасадор Националног парка Тара за школску 2017/2018. годину, 15. маја 2018. године прославила је 130 година рада. У оквиру приредбе поводом Дана школе, „Чувари Таре“ су присутнима представили свој пројекат који полако приводе крају. Они су имали задатак да у оквиру пројекта промовишу Национални парк Тара, али и прилику да посете то заштићено подручје и да на тај начин пуно о њему науче.

Уз пратњу и помоћ својих наставника ученици су имали бројне активности: на самом почетку пројекта имали су обуку у Истраживачкој станици Петница, затим посету Националном парку, упознавање са биљним и животињским светом заштићеног подручја, вршњачку едукацију, уређење дворишта, фото конкурс, писање реклама о заштићеном подручју, припрему материјала за продајну изложбу, а све то уз едукацију и дружење.

Важно је подсетити да је WWF академија за природу део образовне компоненте великог регионалног пројекта Заштићена подручја за природу и људе, који је започет у октобру 2015. године и трајаће до октобра 2019. године, а направљен је како би се побољшала комуникација са локалном заједницом, њено укључивање у управљање заштићеним подручјима, развили образовни програми за децу и туристичке понуде које ће унапредити посећеност и развој заштићених подручја.

20180503_113907

Овом приликом награђени су ученици нижих разреда ОШ Душан Јерковић: Марко Ранковић, Кристијан Марковић, Тамара Глигоријевић и Милош Јањић за најбоље написане рекламе за Национални парк Тара. Симболичне награде су додељене и ученицима виших разреда Марији Секулић, Давиду Пантелићу и Марији Васиљевић за најбоље написане рекламе. Марија Ђукановић, Тијана Глигоријевић и Марија Секулић добиле пригодне награде за најбољу селфи фотографију  са Панчићевом омориком.

Ова вест је прочитана 695 пута.