Председнику Републике Српске Милораду Додику биће додељено највеће признање општине Сребреница – Плакета са златним грбом општине, одлучено је на  тематској седници Скупштине општине Сребреница, коју су због те одлуке напустили бошњачки одборници.

Сребреница Извор: Википедија

Сребреница Извор: Википедија

Предлог Комисије о додели награда и признања поводом Дана општине усвојен је већином од 11 гласова и те награде ће бити додељене на свечаној седници Скупштине општине 11. марта у 12.00 часова у сребреничком Културном центру.

Усвајању овог предлога претходила је жучна расправа и непомирљиви ставови око доделе највећег општинског признања, па су бошњачки одборници напустили седницу.

За највеће општинско признање предложен је председник Републике Српске Милорад Додик и за тај предлог су се једногласно изјаснили и српски и бошњачки чланови Комисије за доделу награда и признања, те га проследили Скупштини општине на разматрање и доношење коначне одлуке о томе, као и о предлозима за доделу осталих награда ове општине.

Неки бошњачки одборници су се успротивили том предлогу и дошло је до дуже полемике и мноштва реплика и оспоравања, те „уцена“ бошњачких одборника напуштањем седнице и да ће то довести у питање кредибилитет њених одлука.

Будући да није дошло до повлачења предлога за доделу награда, бошњачки одборници су напустили седницу, а у сали је остало 12 српских одборника од укупно 21 одборника колико броји сребренички парламент.

Предлог комисије о додели награда и признања поводом Дана општине, 11. марта усвојен је већином од 11 гласова.

Владајућу коалицију у сребреничком парламенту до сада су чинили одборници СНСД-а, ДНС-а, СДС-а и клуба одборника СДА и СБиХ.

За одлуку о додели награда и признања осим одборника СНСД-а, ДНС-а, СДС-а гласали су и одборници из ПДП-а и СРС који су у опозицији у овој Скупштини.

Начелник сребреничке општине Младен Грујичић рекао је да је он предложио Додика за највеће општинско признање и да није хтео да повуче тај предлог на чему су Бошњаци инсистирали јер се они противе свему што је српско.

„Они се стално противе свему што носи српско име и стално раде на националној подели и подвајањима да би се додворили својим бирачима. Ја сам начелник свим грађана и желим да са свима сарађујем и да радим у интересу свих, међутим бошњачка политика у Сребреници води се из Сарајева и то доводи до раздора и неповерења“, оценио је Грујичић.

Он сматра да неки бошњачки одборници желе да изврше притисак и удар на њега најавама да ће организовати протесте и инсценирати немире, те оцењује да су то бесмислице и да се на тај начин само може успорити развој ове средине што је некима циљ.

Грујичић је оценио „бесмисленим називање квазибошњацима оних који раде у општинској администрацији и сарађују са колегама из другог народа, што чине неки бошњачки одборници, предвођени председником Скупштине општине Алијом Табаковићем“.

„Мој интерес је развој и просперитет Сребренице, њено отварање и привлачење инвеститора који би отворили радна места и за Србе и Бошњаке што претходни Бошњачки начелници нису чинили или су се радна места отварала само за Бошњаке“, рекао је Грујичић.

На данашњој седници усвојена је и одлука о измени одлуке о наградама и признањима по којој се јубиларне награде запосленим у општинској администацији додељују за 20 и 30 година рада у институцијама и укида ранија јубиларна награда за десет година стажа.

Извор: Срна, РТРС

Ова вест је прочитана 492 пута.