Рок за упис зграда у регистар стамбених заједница истекао 12. децембра али да и даље постоји могућност уписа. У Привредној комори Србије процењују да је око 25 000 зграда уписано у регистар што је око 50 % на нивоу Србије.

Из ПКС истичу да су комунални инспектори почели да утврђују чињенично стање на терену, утврђују да ли је извршен упис а уколико  није који су разлози за то. Додају да ће они, уколико утврде да упис није извршен, донети одговарајуће налоге решења о упису у регистар без одлагања.

Бајина Башта Фото: Дрина Инфо

Бајина Башта Фото: Дрина Инфо

Пре свега ће се дати препорука да се у одређеном року који се утврди решењем изабере управник међу комшијама или професионални управник и да се изврши упис у регистар. Уколико до тога не дође, писаће се препорука да се изабере принудна управа.

Одржавање стамбених зграда је до сада зависилио искључиво од добре воље самих станара, па нису ретки случајеви у којима су објекти били занемарени, па би се  применом овог закона објекти довели до стања у којима не би угрожавали животе и здравље станара и случајних пролазника.

Како сазнајемо из Општинске управе Бајина Башта, односно надлежног Одељења за послове урбанизма, грађевинарства и имовинско-правне односе, у Бајиној Башти је до сада регистровано нешто више од 20 стамбених заједница.

Како закон налаже следећи корак који ће предузети надлежне општинске инспекције, јесте издавање писменог налога свакој нерегистрованој стамбеној заједници за хитно извршење регистрације а у супротном тамо где се не изврши регистрација биће наметнут професионални управник који ће своје услуге наплаћивати по званичном ценовнику дефинисаним законом.

Услуге наметнутог или уз „комшијски договор“ изабраног професионалног управника могуће је у било ком тренутку отказати, уколико се неко од станара добровољно лати посла управљањем стамбеном зградом.

Остаје да видимо да ли „слога и договор кућу гради“ и да ли ће зграде засијати новим сјајем.

Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 874 пута.