Председник Србије Александар Вучић је у Лапљем Селу код Приштине скоро шест сати разговарао са Србима са Косова о њиховим конкретним проблемима.

Александар Вучић насловна

Грађани су од Вучића тражили да има помогне да се запосле, добију стан, пензију, да им се повеже радни стаж, изгради амбуланта…

Вучић је обећао да ће држава Србија помоћи колико је то у њеној могућности и замолио грађане да буду храбри и јаки и да се боре за своју земљу и народ.

После разговора са грађанима Вучић је новинарима рекао да држава Србија треба да учини све да Србима на Косову учини живот нешто лакшим, да покуша да адресира проблеме и да их решава.

„Треба да водимо рачуна колико плата исплаћујемо истим лицима, да ли добијају плату од Приштине, да неко у кући нема неколико плата од Србије а неко ништа. То је наишло на највећу пажњу не само јужно од Ибра него у и у Митровици“, рекао је Вучић.

На питање колики је маневарски простор за деловање Србије на Косову, Вучић је рекао да је простор мали и да Србија на ограниченом простору мора да се бори и да помогне српском народу.

„Морамо да гледамо да добијемо највише што можемо и да изгубимо најмање што морамо“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је добро чуо проблеме косовских Срба и разумео поглед упућен у Београд.

„Видели смо проблеме, али и лична питања која показују да су запошљавање и егзистенција највећи проблеми“, рекао је Вучић и додао да је малом броју људи могао да помогне.

Према његовим речима, циљ састанка је био намера да се људима који су остали на Косову живот учини лепшим.

Он је оценио да је за решавање проблема потребан миран и рационалан приступ, али и разговор са Албанцима, и више него икад „унутрашњи разговор, као и енергија и да се гура напред“.

Вучић је навео да се потрудио да окупљеним каже да не могу да очекују све од државе, али да је држава ту да им помогне уколико имају предлог како да се нешто уради.

Додао је да му је ово осми пут да је на Косову у последњих неколико година, али да је свестан да је требало да долази чешће, те да мора да види као ће у српске средине на Косову послати привреднике из централне Србије, као и како да се уради нешто у договору са Албанцима да би људи живели боље.

Рекао је да му је понекад и смешно и тужно да одговара онима у чије време је проглашена противправна независност Косова, поготово што мора да гледа како да вади кестење из ватре како би помогао српском народу.

Вучић је оценио да још много тога мора да се уради, али је навео и да је задовољан јер је видео да већина људи жели да остане и опстане ако се направе мали помаци, за које су одговорни и Срби и Албанци.

Председник Србије посету Косову почео је у суботу пре подне обиласком манастира Бањска, после чега је у Косовској Митровици положио венац на место убиства Оливера Ивановића.

Потом је на Техничком факултету у Косовској Митровици разговарао са представницима политичких странака, грађанима и привредницима.

Посету Косову Вучић је најавио у уторак, након седнице Савета за националну безбедност која је уследила после убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Извор: Бета

Ова вест је прочитана 386 пута.