Код централног споменика у Скеланима, крај Сребренице, служен је парастос за 305 Срба, бораца и цивила, које су 1992–1993. године убиле муслиманске јединице под командом Насера Орића. За страдања становника у скеланском крају још нико није одговарао.

Парастос у Скеланима 2018

На данашњи дан пре 25 година, убијено је 60 становника Скелана и околних села. Парастоси су одржани и у Калиманићима и Ћосићима, где је, бранећи кућни праг, погинуло тридесет четворо људи. Злочин у Скеланима спада у најтеже, извршене на ширем подручју Сребренице. Више од 2.500 војника такозване Армије Босне и Херцеговине, 16. јануара 1993. напало је села, убијало и ранило 160 Срба.

„Убијали су децу, цивиле, ми смо само бранили праг, огњиште, ми нисмо нападали“, каже Бранислав Глигић из Скелана.

„Лично у мом дворишту је погинуло шест људи. Нико, нико није одговарао, као да се то догодило није“, каже Радомир Ивановић из Ћосића.

Најмлађе жртве су били браћа Димитријевић – Александар од пет и Радислав од 11 година. Убијени су док су са мајком, преко моста, бежали у Бајину Башту.

Суд Босне и Херцеговине је крајем прошле године изрекао ослобађајућу пресуду команданту Армије Босне и Херцеговине за Сребреницу, Насеру Орићу, по оптужници за ратне злочине на подручју Сребренице и Братунца, 1992. године. Од 2014. године, он је на потерници Србије, због сумње за злочине над становништвом у Сребреници 1992. године. За страдања становника у скеланском крају још нико није одговарао.

„Чињенице се не могу сакрити, овде се зна колико је Срба страдало именом и презименом и то нико неће никада оспорити. Оно што је драстично и што је болно за српски народ, јесте што нико не одговара за те злочине, али ја верујем да ће наша истрајност довести до тога да бар неко изађе пред лице правде“, каже начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

Организатори овог помена, Борачка организација Републике Српске и њен општински одбор у Сребреници, позивају да се одавањем поште настрадалима чува сећање на жртве и гради живот у коме се овакви злочини више никада неће поновити.

Извор: РТС

Ова вест је прочитана 1021 пута.