Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима, данас у 12 часова биће служен парастос и одата почаст за 305 Срба из овог места и околних села страдалих током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата у Републици Српској. За 12.15 је предвиђено полагање венаца и обраћање званичника.

Скелани

Помену Србима из овог дела Подриња које су пре 25 година побиле муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића ће присуствовати и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Јаке муслиманске снаге од неколико хиљада војника из Сребренице, напале су у зору 16. јануара 1993. године српска села око Скелана и упале у ово место на обали Дрине.

Муслиманске јединице упале су у села пре сванућа, убијале и клале цивиле на спавању у њиховим кућама, пљачкајући и уништавајући све што су стигле, чиме су наставиле етничко чишћење у Подрињу, започето још у априлу и мају 1992. године нападима на српска села Студенац, Гниона, Осредак, Вијогор, а онда и на братуначка села Загони, Магашићи, Ранча…

Тог дана убијено је чак 69 становника овог краја, а две трећине настрадалих били су цивили, међу којима и неколико деце.

Рањено је 165 мештана. Од 30 заробљених половина није преживела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.

Становници су тражили спас у повлачењу према граничном мосту ка Бајиној Башти у Србији, док су неки покушали спасити животе препливавањем Дрине.

Мост преко кога се цивилно становништво једино могло пребацити у Србију био је под сталном митраљеском ватром и постао је српско стратиште, па је у покушају бекства на мосту и у његовој близини настрадало највише цивила, као и у таласима Дрине.

Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић, а његов брат Радислав имао је 11 година. Са мајком Милицом покушали су побећи у Бајину Башту, али су код моста погођени мецима.

 Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 768 пута.