Република Српска данас слави 26. рођендан а широм Српске ће Дан Републике бити обележен низом манифестација којима ће присуствовати званичници Републике Српске, Србије као и бројне званице из региона и света.
Република Српска
Протоколом је предвиђено да обележавање почне у 10.00 часова програмом за децу, односно информативно-забавном представом у Дечијем позоришту Републике Српске.

У 10.30 часова предвиђена је додела одликовања заслужним институцијама и појединцима у Палати Републике, а у 12.00 часова свечани дефиле на Тргу Крајине.

Свечана академија биће одржана у Спортској дворани „Борик“ са почетком у 14.00 часова, а на сцени ће бити скоро 200 извођача, неколико хорова, симфонијски оркестар, глумци Народног и Дечијег позоришта.

У 16.00 часова биће уприличен свечани пријем поводом Дана Републике Српске у Административном центру Владе Српске.

На Тргу Крајине концерт домаћих извођача биће одржан у 20.00 часова, а концерт гостујућих извођача у 22.00 часа. У поноћ је предвиђен ватромет на Тргу Крајине.

Данас ће Свету архијерејску литургију у Храма Христа Спаситеља у Бањалуци служити патријарх српски Иринеј.

Република Српска улазна табла

Република Српска је основана 9. јануара 1992. године као Република српског народа у БиХ. Основали су је посланици Скупштине српског народа у БиХ, након што су прегласани у кључним питањима у Скупштини БиХ која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Положај и овлашћења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.

Српска од свог формирања има законодавну, судску и извршну власт.

Република Српска простире се на 24.857 метара квадратних, а према подацима последњег пописа из 2013. године, Република Српска има 1.170.342 становника.

За опстанак Републике Српске током ратних сукоба деведесетих година XX века страдала је 21.000 бораца, према званичним подацима Истражно-документационог центар БиХ.

Након одлуке Уставног суда БиХ да доведе у питање 9. јануар као Дан Републике, у Српској је 2016. одржан референдум на коме су се становници у огромном броју изјаснили да је тај датум – дан настанка Српске и да ће тада и бити слављен.

Ова вест је прочитана 439 пута.