Уочи ванредне седнице Председништва СНС, која је заказана за среду, Новости пишу да се велики број функционера СНС залаже да се заједно са београдским распишу и ванредни парламентарни избори.

Међу њима је најгласнији и најутицајнији члан председништва странке и потпредседник владе Небојша Стефановић, а за обједињавање избора је и министарка и потпредседница владе Зорана Михајловић, тврде Новости.

SNS

Као један од главних аргумената заговорника нових републичких избора, лист помиње атмосферу и честе инциденте у Народној скупштини.
Као разлог се наводи и то што би, у случају да се у марту гласа и на републичком нивоу, у следећем изборном циклусу 2022. године могли да буду одржани општи избори – од локалних до председничких.

Београдски избори требало би да буду држани између 4. и 18. марта, а председница Скупштине Маја Гојковић највероватније ће их расписати крајем јануара.

Од одлуке да ли ће се истог дана гласати и за парламент у великој мери зависи и у ком „паковању“ ће на изборима наступити владајуће странке, пишу Новости.

Иако није присталица расписивања ванредних парламентарних избора, председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић је током божићних празника рекао да је могуће да ће његов предлог бити прегласан.

„Видећемо шта ће други људи да кажу. Не можете ићи против целог председништва, али ја просто сматрам да нема разлога за то и да треба ући у еру редовности и потпуне нормалности, не треба да сваке изборе доживљавамо као питање живота или смрти, као што неки други покушавају“, рекао је Вучић.

Коментаришући могућност да ванредни парламентарни избори буду расписани заједно с београдским, Стефановић је недавно рекао да СНС пре свега хоће да покаже резултате и додао да мисли да ће грађани ценити огромно залагање градске власти, уређене булеваре, нове фасаде, асфалтиране улице.

О тиму за Београд, рекао је да желе да на листи буду многи који нису ни чланови странке, нити су се бавили политиком, и да хоће људе који желе да се боре за то да град буде бољи.

Он је открио и да је један од предлога да назив листе буде „Александар Вучић – волимо Београд“, јер се, како је нагласио, СНС бори за идеје, а не за фотеље.

Да су ванредни избори могући, оцењују Новости, може се наслутити и из става председника СПС Ивице Дачића, који је после одлуке Главног одобра социјалиста да се не иде на ванредне изборе поручио да га не би изненадило да се његов став промени.

Врх СНС и раније се залагао за расписивање ванредних парламентарних избора заједно са београдским, али је крајем прошле године одлучио да је непотребно да се одржи гласање и за нови сазив парламента.

Новости наводе да ће напредњаци још једном размотрити ту одлуку и да је, према информацијама листа, могуће да ће овог пута она бити другачија.

Извор: Танјуг

Ова вест је прочитана 851 пута.