За 9. јануар, када Српска слави Дан Републике, Ћамил Дураковић, представник Покрета „Одговор“ у Сребреници сазвао је скуп пробошњачких удружења, о грађанским слободама повратника.

За Србе у Сребреници, то је провокација и покушај дестабилизације.

Класична провокација и покушај подизања нових тензија у Сребреници – овако начелник Младен Грујичић коментарише најаву Ћамила Дураковића да у овој општини 9. јануара организује скуп.

- Све је усмерено против Српске, Дана Републике и српског народа. Оно што треба Бошњацима, а није учињено, јесте отварање нових радних места – казао је Грујичић.

Православна црква у Сребреници Фото: www.esrebrenica.ba

Православна црква у Сребреници Фото: www.esrebrenica.ba

Дураковић тврди да није реч о провокацији, али да одржавање скупа 9. јануара има симболику. У РС, каже, живи 150.000 несрба, који имају право да се окупљају и изражавају своју вољу.

- Иницијатива која нема за циљ провоцирати никога, а о деветом јануару рекао је уставни суд и донео одлуку – наводи Дураковић.

О 9. јануару све је речено на референдуму, одговара Грујичић.

Ипак за Дураковића, овај празник је нелегитиман, а организовање овог скупа легитимно право.

- Демократски, легално, и то је наше право. Ипак, сложићете се да сваки народ у БиХ има право да прославља и слави дан који жели. Је ли тако? Па немам ништа против тога, овде није реч о народу него о институцијама. Не може се десити да енитет негира државу и пресуду уставног суда БиХ – наводи Дураковић.

За потпредседника СО Радомира Павловића ово је предизборни скуп у коме Дураковић жели да се позиционира познатим ставовима дестабилизације и подизања тензија.

Он тврди да је ово покушај дестабилизације.

Захтев за одржавање скупа пробошњачких удружења у Сребреници 9. јануара, до сада није поднесен Полицијској управи у Зворнику.

Извор: РТРС

Ова вест је прочитана 562 пута.