Свети отац НиколаСрпска православна црква и верници прослављају данас Светог Николу Чудотворца – Никољдан, у помен на дан када је овај светац окончао овоземаљски живот 343. године Нове ере. Свети Никола је један од највећих хришћанских светитеља који важи за заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

Свети Никола рођен је у Патари у породици богатих родитеља, чији је иметак након њихове смрти разделио сиротињи.

Врло млад је постао свештеник, а затим и епископ свог родног града. Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион код свог стрица, где се и замонашио. Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе, и већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу међу људе.

Много је путовао и највећи број његових чуда, које је чинио за овоземаљског живота, везана су за путовања, нарочито за спашавање морепловаца из олуја и магле.

Сахрањен је у саборној цркви у Миру, а када су Турци у 11. веку освојили тај град, Хришћани су мошти Светог Николе 1096. године пребацили у Бари, где се налазе и данас.

Свети Никола се слави и 22. маја, у знак сећања на дан када су његове мошти 1096. године пренете из Мира у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у цркву светог Јована Претече. Три године потом грађани Барија подигли су велелепну цркву том свецу.

Међу многобројним ктиторима базилике Светог Николе у Барију, у којој од 9. маја 1087. почивају мошти овог светитеља, било је и неколико владара из династије Немањића, међу њима и родоначелник династије Стефан Немања, а потом и његови потомци, Стефан Урош II Милутин и Стефан Урош III. Више о овој теми можете прочитати овде.

Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се и данас у целом хришћанском свету. Слава Свети Никола је по броју оних који је славе, без премца међу Србима, а такође је храмовна и манастирска слава СПЦ-а. Посвећено му је више од 600 цркава под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Овом празнику посебно се радују деца, која уочи Светог Николе оставе чизмицу у коју се потајно остављају поклони. Обичај потајног остављања поклона везан је за живот Светог Николе, јер он доброчинства и милосрђа никада није чинио јавно.

Свети Никола слави се у време Божићног поста, па верници припремају искључиво посну храну.

Ова вест је прочитана 902 пута.