Србија је Босни и Херцеговини понудила предлог решења границе у виду нон-пејпера, по којем би Србија добила ХЕ „Зворник“ и ХЕ „Бајина Башта“ у целини на територији Србије, рекао је данас председник Александар Вучић новинарима.

Он је, на заједничкој прес конференцији пренео да су представници Председништва БиХ имали другачији предлог, у виду статуса тих електрана, али и да ће се о томе још разговарати.

Извор: Танјуг

Извор: Танјуг

Такође, предложено је да дође и до размене територија код Прибоја и Руда, „метар за метар“.

„Нама је важна пруга Београд – Бар, око Штрпца. То бисмо ми узели и понудили бисмо исту површину у метрима квадратним“, казао је Вучић.

Како је рекао, Србија би и око пруге Рудо – Прибој, која иде кроз три уместо две границе, дала земљиште квадратни метар за квадратни метар опет у договору са БиХ.

„Реч је о малим површинама и замени територије у том делу. Верујем да ће моћи да се постигне озбиљан напредак“, рекао је Вучић.

Упитани да ли су оптимисти да ће питање границе бити решено до краја године, како су раније најављивали, Вучић је рекао да није претерани оптимиста, али да ће учинити све да се то питање што скорије реши, док је Човић рекао да је он можда и превелики оптимиста, те да је уверен да ће чланови босанског председништва ускоро усагласити ставове и таквим решењем изаћи и јавно.

Вучић је одговарајући на то питање рекао да у суштини није чуо шта је то што би бошњачку страну задовољило, али је поновио како је то питање предложила Србија да се реши, а да је Србија чак у међувремену понудила „нон пејпер“ и да сад чека одговор БиХ.

Како је рекао, предлог Србије је оно о чему се разговарало и приликом састанка у Сарајеву, а то је да граница иде административном линијом тамо дге су хидроелектране, а да Србија има право службености на 99 година.

„Иако знате да Србија има на хидроелектранама и влаништво и државину, а ми смо спремни да покажемо и папире о томе“, приметио је.

У складу с тим, додао је, ми смо правили наше предлоге, а да ли ће бити прихваћени, видећемо, али ми смо спремни да разговарамо у тим оквирима.

„Мислим да сам разумео и шта су бошњацки ставови, потпуно сам разумео шта су ставови хрватског члана и српског, али они ће доћи с јединственим ставом, а ми ћемо то да поштујемо“, поручио је Вучић.

Човић је најпре констатовао да кад је реч о спољнополитичким односима, нема бошњачке, српске или хрватске политике, већ постоји јединствени став и такав ће представити и Србији.

„Ми ћемо узети себи још мало времена да усагласимо ставове, јер знате да у БИХ не може баш све да иде брзо, али ћемо онда с тим ставом изаћи пред Србију“, поручио је Човић.

Извор: www.predsednik.rs

Ова вест је прочитана 967 пута.