Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и градоначелник Зворника Зоран Стевановић потписали су данас Споразум о спровођењу пројекта реконструкције моста Краља Александар Првог Карађорђевића, који преко реке Дрине повезује Зворник и Мали Зворник.

Мост краља Александра Карађорђевића Извор: Википедија

Мост краља Александра Карађорђевића Извор: Википедија

Тегелтија је рекао новинарима да је вредност пројеката процењена на око 600.000 евра и додао да је средства за ту намену обезбедила Влада Србије, док ће Влада Републике Српске и град Зворник пратити спровођење пројекта.

„Уз све проблеме који се могу појавити, надам се да ће реконструкција овог моста бити завршена овог лета“, рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је са Стевановићем разговарао и о буџету града за наредну годину, те о формирању неких институција у овој локалној заједници која је раније добила статус града.

Стевановић је изразио очекивања да ће у јануару наредне године бити припремљена тендерска документација, да ће до крај марта бити одабран извођач радова, те да ће почетком априла почети реконструкција моста.

„Претпостављам да ће ту бити проблема у вези са обезбеђивањем разних дозвола и сагласности јер је реч о граничном мосту између Србије и БиХ, укључујући и Републику Српску и `Воде Српске`. Све то треба усагласити“, рекао је Стевановић.

Он је појаснио да реконструкција моста предвиђа замену дотрајалих делова челичне конструкције, пескарење и фарбање комплетне конструкције, замену коловоза, осветљење моста, као и друге послове који ће бити предвиђени пројектом.

Стевановић се захвалио Влади Републике Српске и Влади Србије, као и министру Тегелтији који је показао разумевање за све оно што се у Зворнику плански ради.

Железни мост преко реке Дрине између Зворника и Малог Зворника изграђен је средствима Александра Првог Карађорђевића 1929. године, а краљ га је пустио у саобраћај 1930. године.

Извор: СРНА