Министарства заштите животне средине и екологије Србије и Републике Српске најавила су данас оснивање заједничког парка биосфере на обалама Дрине, који би био под заштитом Унеска (UNESCО), као и сарадњу на чишћењу река Лим и Дрина. „Тај парк обухватио би Национални парк Дрина у Републици Српској, а у Србији парк природе Мокра Гора, као и Национални парк Тара“, казала је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, уочи састанка са министром заштите животне средине Србије Гораном Триваном у Београду.

Фото: С.Спасојевић

Фото: С.Спасојевић

Како је објаснила, Србија би требало да код Републичког завода за заштиту природе покрене иницијативу за тај пројекат, док би Република Српска то урадила код Комисије за заштиту културно-историјског и природног наслеђа БиХ, да би се касније упутио предлог за стављање на Унескову листу.

„Мислим да би тај парк био добро решење, осим за биљни и животински свет, и за становништво у обе земље“, рекла је Голић.

Министар заштите животне средине Србије Горан Триван додао је да ће се заштита од Унеска тражити, како би се „ти драгоцени предели“ на бољи начин сачували и показали и остатку света.

„За тај пројекат биће одредјени посебни људи у оба министарства“, рекао је Триван.

На данашњем састанку требало би да се усагласи и текст повеље о чишћењу обала и водотокова Лима и Дрине, јер отпад из приобаља, истакнуто је, не угрожава само живи свет, већ може да угрози и рад хидроелектрана у Вишеграду у Републици Српској и у Бајиној Башти у Србији.

За решавање проблеме збрињавања отпада на токовима те две реке биће потребне десетине милона евра.

Триван је навео да се у том пројекту очекује се сарадња и са Црном Гором, јер су депоније отпада највеће на њеној територији

„Са колегама у Црној Гори ћемо ступити у контакт и очекујем да ћемо се договорити, али није само реч о тој земљи, већ и нашем односу према животној средини и смећу“, рекао је Триван.

На састанку министара екологије Србије и Републике Српске разговараће се и о усаглашавањима законодавства две земље у области заштите животне средине са прописима Европске уније.

Извор: Бета

Ова вест је прочитана 1067 пута.